Actionarii Fondului Proprietatea pot solicita plata dividendelor incepand cu 28 iunie

Luni, 17 Iunie 2013, ora 11:42
1905 citiri
Actionarii Fondului Proprietatea pot solicita plata dividendelor incepand cu 28 iunie

Fondul Proprietatea (FP) SA a hotarat plata dividendelor aferente exercitiului

financiar 2012 incepand cu 28 iunie, iar dividendul brut aprobat de actionari este de 0,04089 lei per actiune, potrivit unui comunicat al FP transmis luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

"Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucuresti, in calitate de administrator unic si societate de administrare a investitiilor a Fondului anunta ca plata dividendelor aferente exercitiului financiar 2012 va incepe in data de 28 iunie 2013, si va fi efectuata prin BRD - Groupe Societe Generale. Dividendul brut aprobat de actionari in data de 25 aprilie 2013 este de 0,04089 lei per actiune. Impozitul pe dividende aferent va fi retinut la sursa, in cotele prevazute de lege", se anunta in comunicatul transmis BVB.

De asemenea, FP sustine ca doar actionarii inregistrati ai SC Fondul Proprietatea SA, care detin actiuni la data de 15 mai 2013, aprobata ca data de inregistrare, au dreptul la dividende aferente anului financiar 2012.

In ceea ce priveste modalitatile de plata a dividendelor, persoanele fizice pot solicita platile in numerar la orice sucursala BRD, in orice agentie a BRD - Groupe Societe Generale din Romania (o lista a sucursalelor BRD poate fi gasita pe website-ul BRD www.brd.ro si pe website-ul Fondului Proprietatea www.fondulproprietatea.ro).

Atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice plata se poate si prin transfer bancar prin completarea formularului de cerere de plata.

In cazul actionarilor nerezidenti, in masura in care exista un tratat de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si tara de resedinta, trebuie prezentat un certificat de rezidenta fiscala valabil emis in 2013 (sau in anul in care se va solicita plata de catre actionar), in original sau copie legalizata, impreuna cu o traducere legalizata in limba romana a acestuia. Daca cererea de plata nu este insotita de certificatul de rezidenta fiscala, va fi retinut un impozit de 16% din valoarea bruta a dividendelor cuvenite.

Ulterior, dar nu mai tarziu de trei ani de la data la care a inceput plata dividendelor, se poate transmite catre Fondul Proprietatea o solicitare de recuperare a impozitului retinut la sursa ce depaseste rata de impozitare stabilita in tratat.

Diferenta de impozit se va rambursa doar daca actionarul va transmite o cerere de rambursare si un certificat de rezidenta fiscala valabil in 2013 (sau in anul in care se va solicita plata de catre actionar), in original sau copie legalizata, impreuna cu o traducere legalizata in limba romana a acestuia.

#plata dividende, #exercitiu financiar, #actionari nerezidenti, #an financiar 2012 , #Stiri Bursa