SIF Transilvania aduce CNVM in contencios administrativ

Joi, 11 Iunie 2009, ora 15:00
1441 citiri
SIF Transilvania aduce CNVM in contencios administrativ

SIF Transilvania va depune, saptamana viitoare, la Tribunalul Bucuresti dosarul privind ridicarea pragului de detinere la SIF, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins anterior contestatia facuta de societate, a declarat, joi, presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, potrivit Newsin.

"Argumentele noastre sunt diferite fata de ale celorlalte companii care au cerut in trecut ridicarea pragului de detinere, deoarece noi vrem sa aratam ca doar actionarii sunt cei care pot stabili un prag de detinere", a spus presedintele SIF Transilvania, la un seminar despre piata de capital.

Fercala a mentionat ca abordarea si argumentele SIF Transilvania sunt diferite de ale celorlalte companii care au cerut in trecut ridicarea pragului la SIF-uri, intrucat compania vrea sa arate ca doar actionarii sunt cei care pot stabili un prag de detinere.

"Inseamna ca daca statul este cel care poate impune limitarea pragului de detinere la SIF-uri si nu actionarii, ar putea face acelasi lucru si pentru alte companii din sfera privata", a mai spus Fercala.

Presedintele SIF Transilvania declara recent, pentru NewsIn, ca solutia nu va fi gasita decat in instanta, urmand sa demonstreze ca acel articol cu privire la pragul de detinere la SIF-uri a fost introdus neconstitutional de Guvern in legea pietei de capital.

SIF Transilvania (SIF3) a anuntat ca va ataca in contencios administrativ decizia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) cu privire la majorarea pragului de detinere din capital de la 1% la 5%, dupa ce plangerea prealabila formulata de societatea de investitii a fost respinsa de Comisie.

In urma cu cateva zile, CNVM a respins plangerea SIF Transilvania cu privire la majorarea pragul de detinere la 5%, dupa ce societatea o depusese in urma cu doua luni, dupa ce autoritatea de supraveghere a pietei respinsese solicitarea de modificare a actului constitutiv al SIF3.

Actionarii SIF Transilvania aprobasera la mijlocul lunii martie ridicarea pragului de detinere de la 1%, pana la 5%, si au trimis hotararea de modificare a actului constitutiv al societatii spre avizare la CNVM, desi arbitrul pietei de capital atentionase anterior societatea ca masura este ilegala.

In prezent, pragul de detinere la SIF-uri a ajuns la Curtea Constitutionala, dupa ce o firma din actionariatul SIF Oltenia (SIF5) a contestat in instanta constitutionalitatea acestui prag, ca urmare a suspendarii drepturilor de vot in cadrul unei adunari generale.

Curtea Constitionala a amanat pentru 16 iunie luarea unei decizii cu privire la constitutionalitatea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

#detinere, #instanta, #prag, #sif, #transilvania , #SIF