SIF Moldova a avut anul trecut o crestere de 100 la suta a profitului net

Sambata, 04 Februarie 2012, ora 17:19
2603 citiri
SIF Moldova a avut anul trecut o crestere de 100 la suta a profitului net

Rezultatele financiare ale anului 2011 consemneaza pentru Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova, ce are sediul central in municipiul Bacau, venituri in valoare de 328.850.085 de lei, cheltuieli cifrate la 99.660.502 de lei si realizarea unui profit net de 191.493.692 de lei, in crestere cu 100 la suta fata de anul precedent.

Faptul se constituie intr-un record de eficienta pentru aceasta institutie financiara fondata in 1997 si cotata la bursa din 1999.

Ca urmare, Consiliul de Administratie va propune Adunarii Generale a Actionarilor, programata in data de 5 aprilie 2012, repartizarea unui divident brut de 0,22 de lei pe actiune, fapt ce ar conduce la un fond total destinat acestei operatiuni in valoare de 114,2 milioane de lei, cu o rata de distribuire a profitului net de aproximativ 60 la suta.

Sif Moldova urmareste achizitionarea de actiuni la companiile energetice ce vor fi listate in anul 2012

"Fondul de dividende astfel construit reprezinta mai mult de 88 la suta din totalul disponibilitatilor existente la finele anului trecut. Acest fapt este urmarea, in special, a managementului bun in derularea actiunilor de vanzare a actiunilor BCR, precum si a investitiilor de capital efectuate", a precizat presedintele director general al SIF Moldova, Costel Ceocea.

Potrivit acestuia, cresterea dividendului brut propus pentru repartizare, comparat cu dividendul repartizat in exercitiul financiar anterior este de 144 la suta, "cel mai mare sport inregistrat la nivelul SIF Moldova".

Randamentul dividendului brut propus, raportat la pretul mediu, de 0,8830 de lei, al actiunii institutiei de investitii financiare din Bacau pe ultimele 90 de sedinte de tranzactionare din 2011 este cu 25 la suta mai mare decat triplul dobanzilor la depozitare bancare pe un an, conform datelor preliminare pentru exercitiul financiar de anul trecut.

"Consecventi preocuparilor noastre pentru cresterea performantelor institutionale, prin restructurarea portofoliului gestionat, dar si prin fructificarea unor oportunitati investitionale in anul 2012 vom solicita actionarilor SIF Moldova, printr-o scrisoare ce o vom trimite zilele urmatoare, asigurarea sustinerii programelor investitionale aproband o serie de obiective ambitioase ca tinte si valoare".

"Intre acestea se numara achizitionarea de actiuni la companiile energetice ce vor fi listate in anul 2012 , reducand, astfel, expunerea execisiva pe sectorul financiar - bancar in favoarea celui energetic, considerat ca fiind defensiv si dovedit performant in actuala perioada", a declarat Costel Ceocea.

Intre planurile Sif Moldova, o majorare de capital

Concomitent, pentru asigurarea sustinerii programelor investitionale, estimate pana in 130 de milioane de lei, conducerea SIF Moldova vizeaza realizarea unei majorari a capitalului social , propunand derularea unei operatiuni in acest sens in suma de 103.817.917, 6 lei, prin emiterea unui numar de 1.038.179 actiuni noi avand o valoare nominala de 0,1 lei/actiune si cu prima de emisiune de 0,01 lei pe actiune.

"Propunem, practic, oportunitatea achizitionarii de actiuni SIF Moldova prin participare la oferta publica de vanzare, ce va fi adresata, intr-o prima etapa, exclusiv celor inscrisi in registrul actionarilor la data de inregistrare, 27 aprilie 2012, urmand ca intr-o a doua etapa actiunile ramase nesubscrise sa fie oferite altor investitori interesati, cu o prima ce va fi stabilita in functie de cotatia actiunii SIF Moldova", a explicat, pentru Agerpres, Claudiu Doros, vicepresedintele institutiei de investitii financiare din Bacau.

Potrivit acestuia, alocarea ferma a activelor pe doi piloni principali, financiar si energetic, ofera investitorilor, prin cumpararea de actiuni SIF Moldova o posibilitate unica de expunere pe piata autohtona, ce asigura, in continuare, diversificarea pe toata economia romaneasca, dar cu o concentrare pe cele mai atractive sectoare.

La Adunarea Generala a Actionarilor din 5 aprilie ar urma sa se discute cresterea limitei de detinere de actiuni SIF Moldova de la 1 la 5 la suta

Agenda Adunarii Generale a Actionarilor din 5 aprilie ar urma sa mai dezbata armonizarea unor prevederi din Actul Constitutiv pentru ca acesta sa corespunda legislatiei europene si cresterii limitei de detinere de actiuni SIF Moldova de la 1 la 5 la suta, alegerea unui administrator al SIF Moldova, care sa completeze numarul de sapte membri ai Consiliului de Administratie.

SIF Moldova, infiintata in 1997 prin preluarea activitatii Fondului Proprietatii Private II Moldova, este o societate de investitii financiare de timp inchis, incadrata in categoria ,,Alte organisme de plasament corporativ, cu o politica de investitii diversificata', atestata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare pe data de 14 decembrie 2005.

#Sif Moldova rezultate financiare, #actiuni SIF Moldova, #profit SIF Moldova , #SIF