Pragul la SIF-uri ar putea fi suspendat 45 zile

Marti, 16 Iunie 2009, ora 14:36
1200 citiri
Pragul la SIF-uri ar putea fi suspendat 45 zile

Prevederea legala privind pragul de detinere la societatile de investitii financiare (SIF), de 1%, va fi suspendata pentru 45 de zile, daca Curtea Constitutionala va decide ca este neconstitutionala, pentru a lasa timp legiuitorului sa dea noi dispozitii, au explicat pentru NewsIn mai multi avocati.

Pragul de detinere la SIF-uri a ajuns la Curtea Constitutionala, dupa ce firma Comrimet a contestat in instanta constitutionalitatea acestui prag, ca urmare a suspendarii drepturilor de vot in cadrul unei adunari generale a SIF Oltenia.

Curtea ar putea lua in 16 iunie o decizie cu privire la constitutionalitatea pragului, dosarul fiind la judecatori, ceea ce inseamna ca pronuntarea nu trebuie facuta in sedinta publica.

"Daca Curtea Constitutionala declara neconstitutionala aceasta prevedere legala, timp de 45 de zile pragul la SIF-uri va fi suspendat", a declarat, pentru NewsIn, avocatul Cristian Dutescu, care reprezinta societatea Comrimet din Galati in procesul cu SIF Oltenia.

"Dispozitiile din lege constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei", precizeaza avocatul senior Olimp Barbulescu, coordonatorul departamentului Piata de Capital la Bostina si Asociatii.

In acelasi timp, potrivit lui Stefan Damian, deputy managing partner in cadrul casei de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, Curtea Constitutionala nu va putea decide ca un prag de 1% este necostitutional, dar unul de 5% sau de 0,1% este constitutional.

"Curtea nu poate sa legifereze, ea practic spune daca este sau nu este in conformitate cu prevederile constitutionale acest prag de detinere la SIF-uri. Cred ca, daca azi se va declara neconstitutionala aceasta prevedere, din acel moment nu vom mai avea practic un prag la SIF-uri", conchide Damian.

In privinta prevederilor din statutul SIF-urilor cu privire la pragul de detinere, care au fost introduse pentru a respecta dispozitiile legale, avocatii considera ca daca va fi stabilita neconstitutionalitatea pragului acestea ar deveni imediat caduce si ilegal, putand fi atacate in justitie.

"Limitarea statutara la SIF-uri cred ca ar deveni ilegala odata cu eliminarea legii. Astfel, pragul prevazut in statut poate fi la randul lui atacat, dar intr-o instanta de drept comun, pe motiv de nelegalitate, deoarece limiteaza dreptul la proprietate", a mai spus pentru NewsIn Stefan Damian.

#prag, #sifuri, #avocati, #oltenia, #muntenia , #SIF