Inca un vot pentru ridicarea pragului la SIF-uri la 5%

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 21:10
1249 citiri
Inca un vot pentru ridicarea pragului la SIF-uri la 5%

Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a dat aviz favorabil unui proiect legislativ, elaborat in 2009, privind cresterea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, a declarat senatorul PDL Ovidiu Marian, unul dintre initiatorii proiectului.

"Urmatorul pas este ca proiectul sa fie votat si in plen", a spus senatorul.

La bursa, speculatorii au introdus, dupa ora 16:00, ordine de cumparare si au ridicat preturile actiunilor SIF-urilor cu pana la 5,84%, reactionand la introducerea pe ordinea de zi a comisiei din Camera Deputatilor a proiectului legislativ prin care este vizata majorarea pragului de detinere.

Proiectul a fost avizat inca din 2009 in Senat, insa de atunci nu a mai fost discutat in Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Proiectul de eliminare a pragului la SIF-uri, elaborat in 2009, a fost semnat de de 16 senatori si 3 deputati din mai multe partide.

Legislatia pietei de capital prevede ca un investitor sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu poate detine mai mult de 1% din actiunile unei societati de investitii financiare, iar in cazul depasirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate sa vanda detinerile care depasesc 1% in termen de trei luni.

Introducerea unui prag de detinere la SIF-uri a fost aprobata in 1997 chiar de actionarii societatilor de investitii financiare, cand a fost fixata o limita de 0,1% din capitalul social. Pragul privind participatia maxima a fost majorat in 2006 la 1%, printr-un amendament adoptat de Parlament la actul normativ care reglementeaza plafonul de detinere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SIF ridicare prag, #bursa societati investitii financiare , #SIF