Bursa: Statul poate lua 300 de milioane de euro din privatizarea companiilor

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 13:25
2937 citiri
Bursa: Statul poate lua 300 de milioane de euro din privatizarea companiilor

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital estimeaza ca statul ar putea atrage inca 300 de milioane de euro la privatizarea companiilor pe Bursa, cotate la un miliard de euro, prin liberalizarea pietei de capital.

Adoptarea legii privind cresterea pragului de detinere la SIF-uri are implicatii directe atat asupra finantarii companiilor romanesti pe piata de capital, cat si asupra dezvoltarii investitiilor straine si a sistemului de pensii private.

Pragul de detinere la SIF-uri

Pragul de detinere la SIF-uri este cea mai importanta problema pe piata de capital din ultimii cinci ani, iar in prezent genereaza pierderi statului roman. Fondurile ar putea fi atrase la bugetul stat prin cresterea valorii companiilor din lista de privatizare agreata de Guvernul Romaniei impreuna cu FMI si prin cresterea investitiilor fondurilor de pensii pe piata locala de capital.

"Daca ne raportam la piata din Polonia, companiile de pe piata romaneasca sunt cu 50% subevaluate in termeni de pret/Book Value. Si cum cele doua piete sunt similiare din perspectiva evolutiei, diferenta poat fi explicata de ineficienta pietei de capital cauzata de stadiului slab de dezvoltare. Asta se traduce in peste 300 milioane euro mai putini bani obtinuti din listarile anuntate de stat, evaluate la 1 miliard de euro. Pe termen scurt, statul are tot intereseul sa dezvolte piata de capital. Cu cat o piata este mai dezvoltata, cu atat IPO-urile vor fi mai bune si preturile mai mari," a declarat Dumitru Beze, Presedinte AIPC.

Pragul la SIF-uri, masura fara rost

Majorarea pragului va contribui direct la cresterea increderii investitorilor straini in piata de capital romaneasca, ceea ce va determina cresterea pretului pentru companiile de stat aflate in acordul de privatizare. Astfel, statul ar putea incasa o suma mai mare din vanzarea unor companii precum Petrom, Transelectrica sau Transgaz prin atragerea unor investitori interesati de piata romaneasca.

"Pragul de la SIF-uri este una dintre masurile care nu-si au rostul pe o piata de capital din UE. Nu vad de ce ar fi o opozitie impotriva majorarii acestuia. De altfel, din punctul nostru de vedere, pragul de detinere de la SIF-uri nu ar trebui doar majorat, ci ridicat complet. Acesta ar fi un prim pas foarte important in dezvoltarea pietei locale de capital si atragerea investitiilor straine. De asemenea, ar atrage si o majorare a pretului actiunilor tranzactionate. Totul depinde de pret si la privatizarile care urmeaza" a declarat Adrian Pop, Manager Portofoliu East Capital, fond cu active nete de 3,5 miliarde euro si 72 milioane euro investitii in Romania.

Pensiile private

In ceea ce priveste implicatiile asupra sistemului romanesc de pensii private, acesta finanteaza in prezent dezvoltarea companiilor straine, prin investitiile pe care le au pe piete de capital externe. in Romania, fondurile de pensii nu pot implementa strategii de investitii pe piata de capital pentru ca au atins pragul maxim de 1% la SIF.

Odata ce pragul de detinere va fi majorat, 5,7 milioane de romani asigurati in Sistemul de Pensii Private vor contribui la sustinerea companiilor romanesti listate prin investitiile pe care fondurile de pensii le-ar putea plasa in actiuni la SIF. De la an la an, fondurile atrase de fondurile de pensii private obligatorii au crescut cu peste 460 milioane de Euro, bani care ar putea fi investiti in economia locala.

"Ridicarea pragului are implicatii importante asupra potentialului investitional al fondurilor mutuale sau de pensii si va reprezenta un pas foarte important in dezvoltarea pietei de capital. Pentru unele fonduri, acesta a devenit o limitare a investitiilor pe piata romaneasca, pentru ca au ajuns la expunerea maxima", a declarat Adrian Tanase, Director General ING Investment Management Romania.

"Ridicarea pragului la SIF-uri este un eveniment indelung asteptat si va reprezenta un pas esential pentru dezvoltarea pietei. Aceasta se traduce printr-un interes crescut al investitorilor fata de piata de capital din Romania si un posibil motiv de intrare a Romaniei pe harta celor ce evitau pana in prezent expunerile pe companiile romanesti," a declarat Radu Hanga, Director General, BT Asset Management

Revolutie pentru Bursa de la Bucuresti

Majorarea pragului va reprezenta o revolutie pentru Bursa de la Bucuresti si un demers important in atragerea investitorilor privati in economia romaneasca. "Impunerea unui prag de detinere, care nu se regaseste nicaieri in legislatia europeana, afecteaza bunul mers al pietei de capital, fiind in detrimentul investitorilor si al Statului Roman. Prin impunerea acestei limitari de detinere, practic se restrictioneaza accesul investitorilor institutionali precum fondurile de pensii, sau bancile de investitii, care dispun de fonduri suficiente pentru a contribui la cresterea lichiditatii pietei de capital", a declarat Dan Paul, Presedintele Asociatiei Brokerilor.

Prin aprobarea masurii legislative se vor putea face mai multe investitii, mai multe persoane vor avea acces in cadrul acestor societati si va exista un control public asupra companiilor. Demersul Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital este sustinut alaturi de Asociatia Brokerilor, ING Investment Management si BT Asset Management.

Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de la București deschide puternic marți. Fondul Proprietatea, printre cele mai mari creșteri
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere pe toţi indicii şedinţa de marţi, iar rulajul se cifra la 6,74 milioane de lei (1,35 milioane de euro) după 30 de minute de la debutul...
#bursa de valori bucuresti, #SIF ridicare prag , #SIF