Aproape jumatate din lichiditatea bursei, asigurata de 5 deal-uri

Vineri, 08 Martie 2013, ora 17:45
1324 citiri
Aproape jumatate din lichiditatea bursei, asigurata de 5 deal-uri

Bursa a crescut cu 0,42%, intr-o piata unde rulajul a urcat la 98,7 milioane lei, datorita unor deal-uri cu 5,25% din titlurile SIF Moldova, tranzactii mai mari decat de obicei cu actiuni SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia, precum si unor transferuri cu actiuni Fondului Proprietatea.

Piata a fost pe crestere usoara inca din primele minute, iar atentia investitorilor a continuat sa fie axata doar pe cateva actiuni, printre care SIF-urile si Fondul Proprietatea. Rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat actiuni emise doar de 14 din cele 79 de companii listate.

Peste 44% din lichiditatea pietei au fost asigurate de cinci deal-uri cu 5,25% din actiunile SIF Moldova, in valoare cumulata de 43,6 milioane lei (10 milioane euro). Inca 46% au reprezentat tranzactii cu titlurile Fondului Proprietatea (27,3 milioane lei, din care un deal de 12,6 milioane lei) si SIF Oltenia (11,5 milioane lei, din care doua deal-uri de 5,2 milioane lei) si SIF Banat-Crisana (6,5 milioane lei, din care un deal cu 6,2 milioane lei).

Cel mai mare pachet de actiuni SIF Moldova, reprezentand 4,91% din capitalul social, a fost transferat pentru 39,5 milioane lei (9 milioane euro).

Cei mai multi brokeri cred ca deal-ul reprezinta o ultima shimbare de pachete de actiuni inainte de AGA din 4/5 aprilie, cand actionarii urmeaza printre altele sa aleaga un nou Consiliu de Administratie, sa stabileasca dividendele care vor fi distribuite de societate si sa dezbata un program de rascumparare a maxim 10% din actiunile SIF.

Vineri a fost ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni pentru a participa sau pentru a-si creste voturile in AGA.

Totodata, brokerii cred ca volumele mai ridicate pe celelalte doua SIF-uri ar fi si ele determinate de interesul investitorilor pentru AGA la cele doua societati de investitii financiare.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost in crestere cu 0,54%, iar indicele BET-XT s-a plasat cu 0,55% peste ziua precedenta. BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rulaj Bursa Bucuresti, #tranzactii actiuni SIF, #tranzactii actiuni bursa Bucuresti , #SIF