12.000 de milioane euro pe piata de capital

Marti, 04 Octombrie 2005, ora 01:11
1035 citiri

Investitiile, directe sau indirecte, sunt motorul oricarei cresteri economice, sustin specialistii. Din acest punct de vedere, in ultimii 15 ani investitiile straine pe piata de capital romaneasca au generat miscari mai mult sau mai putin spectaculoase.Potrivit datelor oferite de Oficiul National al Registrului Comertului, din 1989 si pana azi, Romania a atras 11.930.314,5 mii de euro. Statistic vorbind, strainii au cumparat in aceasta perioada peste 100 de mii de societati. Valoarea exacta a investitiilor efectuate de nerezidenti nu este, din pacate disponibila. Cele mai multe investitii au fost efectuate, conform statisticilor, in domeniul comertului cu ridicata (32,2 la suta), in industrie (18,2), servicii profesionale (17,4 procente). Desi, in proportie mult mai mica, investitorii nu au evitat nici turismul, agricultura, constructiile sau transporturile, procentele investitiilor in aceste domenii nu depasesc, insa, cinci la suta.

Interes crescut in ultimii ani

Interesul investitorilor straini pentru piata romaneasca de capital a devenit mai intens in ultimii trei ani, valoarea cumpararilor pe anul 2004 reprezentand 55,66 la suta din totalul vanzarilor inregistrate in primele noua luni ale acestui an. Conform datelor statistice, majoritatea nerezidentilor sunt investitori de portofoliu, volumul vanzarilor fiind in mod constant mai redus decat cel al cumpararilor.

La nivelul anului trecut, cresterea in volum a diferentei dintre intrari si iesiri, comparativ cu anul 2003 a fost de aproximativ 40 de milioane de euro, in crestere cu circa 18 la suta, diferenta fiind de peste 267 milioane de lei. Mai mult de un sfert din volumul operatiunilor efectuate in 2004 a apartinut Statelor Unite ale Americii, cu 2,682 miliarde de lei, urmata de Luxemburg cu 1.145 si Cipru cu 1.113 miliarde. La nivelul vanzarilor, pe prima pozitie s-au situat reprezentatii Ciprului, care au inregistrat un volum de vanzari de 355,89 milioane de lei, suma care depaseste jumatate din totalul vanzarilor inregistrate la nivelul anului 2004.

Schimbarile economice au atras noi investitii

Anul 2005 a debutat promitator, conform asteptarilor analistilor pietei de capital. Maximul a fost inregistrat in luna februarie, cand totalul cumpararilor a inregistrat peste 353 milioane de lei, vanzarile insumand aproximativ 315 milioane de lei. Dintre acestea, peste 80 la suta au fost tranzactii efectuate prin sistemul Bursei de Valori Bucuresti, care devine din ce in ce mai interesanta pentru straini. Dupa perioada de acalmie care a urmat, operatiunile au luat din nou avant la inceputul lunii iulie, o data cu modificarea pragului de detinere la Societatile de Investitii Financiare (SIF).

Astfel, in luna august, valoarea investitiilor se situa in jurul valorii de 375 de milioane de lei noi. In perioada 2000-2005, volumul intrarilor in conturile SIF-urilor a fost de peste 2.782 milioane de lei, sumele retrase situandu-se in jurul valorii de 1.844 milioane RON. Conform datelor centralizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in luna iulie, aportul de capital strain a fost de 84,5 milioane de lei, sumele iesite de pe piata fiind cu peste 30 de milioane mai mici (20,9 milioane RON).

Extrem de interesanta este si strucura volumului total de vanzari si cumparari pe piata de capital din Romania. Astfel, din punct de vedere al cumpararilor, interesul investitorilor nerezidenti s-a manifestat cel mai mult in ianuarie, cand ponderea cumpararilor a ajuns la 34,74 la suta. Din punct de vedere al vanzarilor, maximul a fost atins in mai, cu o pondere de 31,46 la suta.

Anca Vlada

Curierul National