Viitura intra si pe Bursa

Joi, 29 Septembrie 2005, ora 06:04
1303 citiri

In general, dezastrele naturale afecteaza activitatea Bursei. Asta deoarece multi jucatori incearca sa scape in primul rind de actiunile companiilor de asigurari, care au cel mai mult de suferit.

In ultima perioada de timp, actiunile companilor listate la Bursa de Valori sint influentate pozitiv sau negativ de activitatea politicului sau a PNA-ului decit de dezastrele naturale. A"Inundatiile din acest an nu au avut nici o influenta asupra activitatii Bursei. In strainatate dezastrele naturale se resimt in pretul actiunilor la companiile de asigurari ori reasigurariA", sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest.

Ca la noi la nimeni

In prezent, la Bursa de Valori Bucuresti singura societate de asigurari cotata este Agras. De la inceputul acestei luni, pretul actiunilor Agras (simbol bursier ASA) s-a majorat cu 14,86%. Semn ca la noi lucrurile stau invers decit prin alte parti. A"Piata de capital din Romania nu are echilibrele de pe marile piete. Si atunci apar astfel de situatii, adica pretul actiunilor societatilor de asigurari sa creasca cind practic ar trebui sa scadaA", zice Alin Brendea, vicepresedintele SSIF Prime Transaction.

Si la Ardaf si Asirom inundatiile au fost bune

Pe Bursa Electronica Rasdaq sint cotate alte doua societati de asigurari: Ardaf si Asirom. Actiunile companiei Ardaf s-au majorat in ultima luna de la 0,2860 de lei la 0,3600 de lei. Adica o crestere de 25%. Si la Asirom situatia se prezinta bine. Astfel, actiunile Asirom s-au majorat de la 0,37 lei la 0,4740 de lei.

Deci o crestere de 28%. A"In ultima perioada de timp, pe piata asigurarilor din Romania au avut loc miscari importante. Au aparut de asemenea companii puternice de afara care au preluat companii romanesti de asigurari. Aceste miscari au facut ca pretul actiunilor la companiile de asigurari sa creascaA", spune Carmen Lipara, analist la SSIF Ieba Trust. De fapt, un alt factor care a facut ca inundatiile sa nu afecteze pretul actiunilor este tocmai lipsa asigurarilor. Pentru ca in general, raportat la valoarea totala a pagubelor, societatile de asigurari au platit sume nesemnificative.

Dan Odagiu

Cotidianul