Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ursache, ASF: Documentul cu cele opt bariere care impiedica dezvoltarea pietei de capital este gata

Ursache, ASF: Documentul cu cele opt bariere care impiedica dezvoltarea pietei de capital este gata


Documentul care cuprinde cele opt bariere ce trebuie eliminate pentru ca piata de capital din Romania sa obtina statutul de piata emergenta a fost finalizat si transmis institutiilor interesate, a anuntat, marti, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Mircea Ursache.

"Batalia mare acum se refera la cele opt bariere care trebuie eliminate pentru ca Romania sa aiba statutul de piata emergenta. Documentul a fost finalizat saptamana trecuta, a fost inaintat si membrilor Coalitiei pentru Dezvoltare, Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor si Ministerului Justitiei. Intr-un timp scurt vom primi observatiile astfel incat forma finala a actului normativ sa poata fi promovata", a explicat Ursache.

De asemenea, el a vorbit si despre modificarea Legii pietei de capital, 297/2004, care se afla in prezent in Parlament si aduce si Societatile de Investitii Financiare pe acelasi palier de drepturi. "Este o actiune impotriva statului roman pentru discriminare. Nu exista aceeasi legislatie la Fondul Proprietatea. Problema pragurilor trebuie sa fie strict de competenta AGA. Orice imixtiune a politicului sau chiar a noastra in actul decizional al entitatilor supravegheate nu este buna. La fel si cu operatorii de piata, nu exista niciun stat european care sa aiba praguri de detinere la Bursa", a subliniat Mircea Ursache.

El a amintit si de modificarea legislatiei secundare care a permis listarea Nuclearelectrica si Romgaz si care va fi folosita si in cazul listarii Electrica.

In ceea ce priveste supravegherea pietelor financiare, vicepresedintele ASF a spus ca, in contextul cazurilor cunoscute in piata, indiferent daca este vorba de asigurari sau de piata de capital, "nu trebuie deloc lasat butonul mai deschis".

In acelasi timp, Ursache sustine ca trebuie dezvoltat un sector care pana acum nu a existat, si anume protectia consumatorilor, respectiv a investitorilor. El a spus ca deja, la nivelul ASF, s-a creat o divizie separata in acest scop.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1465 ori