Romania a urcat intr-un top al celor mai dezvoltate piete financiare

Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 10:58
1641 citiri
Romania a urcat intr-un top al celor mai dezvoltate piete financiare

Un raport al Forumului Economic Mondial publicat miercuri plaseaza Romania pe locul 51, in crestere cu o pozitie fata de anul trecut, intr-un top al celor mai dezvoltate piete financiare din lume.

Studiul Financial Development Report 2012, elaborat de Forumul Economic Mondial, acopera 62 de tari cu cele mai dezvoltate sisteme financiare si piete de capital si le clasifica in functie de 120 de criterii.

Potrivit editiei din acest an, Romania ocupa locul 51 cu un punctaj de 2,9 puncte, pe o scara de la unu la sapte.

Indexul dezvoltarii pietelor financiare evalueaza cadrul institutional, mediul de afaceri, stabilitatea financiara, serviciile bancare si nebancare si piata de capital, precum si accesul populatiei la servicii financiare.

WEF subliniaza ca, desi Romania a urcat o pozitie comparativ cu anul trecut, au existat o serie de modificari semnificative la unii indicatori. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat la indicatorii cadrul institutional (care a inregistrat o cadere de sase locuri pana pe pozitia 43) respectiv mediul de afaceri (cadere de patru locuri pana pe pozitia 39). In schimb, Romania a beneficiat de pe urma imbunatatirii stabilitatii financiare (locul 45) si serviciilor financiar bancare (locul 52).

Cele mai bine clasate tari din Europa de Est sunt Cehia (locul 35) si Polonia (locul 37), insa ambele state au pierdut o pozitie comparativ cu situatia din 2011. Urmeaza Slovacia (locul 38) si Rusia (locul 39). Ungaria a castigat trei pozitii (locul 44).

Pentru al doilea an la rand, Hong Kong este cel mai important centru financiar din lume potrivit WEF cu un scor de 5,31 puncte pe o scara de la unu la sapte. Urmeaza SUA, Marea Britanie, Singapore, Australia, Canada, Japonia, Elvetia, Olanda si Suedia.

#Romania top piete financiare, #raport Forum Economic Mondial , #Piata de capital