Ishaq Siddiqi, despre drumul international deschis de pasiunea pentru pietele de capital

Sambata, 12 Aprilie 2014, ora 00:00
2093 citiri
Ishaq Siddiqi, despre drumul international deschis de pasiunea pentru pietele de capital

Ishaq Siddiqi este managerul care se ocupa de analiza pietelor de capital la compania ETX Capital; un tanar nascut la Londra, scolit in presa, care a invatat ce inseamna analiza pietelor la Wall Street Journal chiar in perioada prabusirii Lehman Brothers.

Are suficienta expertiza pentru a porni pe cont propriu, intr-un business de consultanta pe pietele financiare, insa este indragostit de ceea ce face acum si, pentru moment, nu isi doreste altceva.

Desi se afla in Romania in interes de business, adora aceasta tara, in primul rand datorita spiritului antreprenorial si numarului mare de tineri educati, cu planuri uriase de viitor. A venit in tara noastra odata pentru a pune la punct lansarea companiei-mama pe piata romaneasca.

Asadar, calatoreste foarte des in interes de afaceri, dar asta nu-l impiedica sa mai calatoreasca si in putinul timp liber ramas:

"Am tendinta de a calatori in interes personal de cel putin trei ori pe an, de obicei, in Peninsula Iberica si Marea Mediterana sau pentru a-mi vizita prietenii si familia din SUA. In acest an, planul meu este sa vizitez Orientul Indepartat - Vietnam, Cambodgia, Taiwan si Hong Kong", spune Ishaq Siddiqi, intr-un interviu acordat Business24.

Pentru inceput, spuneti-ne de ce ati ales sa faceti performanta intr-un domeniu atat de dur, precum analiza pietelor financiare?

Am studiat jurnalismul la facultate pentru a-mi urma o pasiune - dupa absolvire, m-am mutat in Dubai pentru a lucra ca jurnalist si, la putin timp dupa aceea am primit un loc de munca ca reporter in domeniul financiar pentru Wall Street Journal.

Am inceput sa lucrez la WSJ cu cateva luni inainte ca Lehman Brothers sa se prabuseasca si am fost suficient de norocos pentru a experimenta acest lucru in New York; in urmatorii doi an, intre 2008 si 2010, a fost cea mai importanta perioada de invatare din viata mea de pana acum, atunci cand vine vorba de a intelege complexitatea si detaliile tehnice ale pietelor globale de capital iar materialele pe care le-am scris pentru WSJ au fost analize complexe.

Am folosit asta ca o parghie catre piata financiara si mai apoi am intalnit conducerea ETX Capital, care mi-a cerut sa infiintez departamentul de cercetare si analiza aici.

De atunci, le ofer clientilor analize zilnice si insight-uri pentru a ii ajuta in strategiile lor de tranzactionare. Activitatea mea acopera active care includ actiuni pan-europene cu specialitate in indicii FTSE100 si Eurostoxx50, pietele valutare, cu venit fix (obligatiuni si rate ale dobanzilor) marfuri, pietele emergente (puternic accent pe BRICS, CEE si America Latina) si pietele macroeconomice globale, impreuna cu bancile centrale de la nivel global.

V-ati gandit vreodata sa porniti pe cont propriu intr-un business de consultanta pe pietele financiare?

Am analizat intr-adevar cateva idei pentru a-mi dezvolta cariera profesionala iar consultanta este una dintre directii, dar totusi, este nevoie de finantare si. In plus, la acest moment, eu sunt inca in plina dezvoltare in cadrul ETX Capital iar jobul meu este plin de satisfactii si provocari, lucruri care ma tin mereu in priza.

Mi-as dori pentru inceput sa obtin o diploma de Certified Financial Analyst [CFA] inainte de a lua in considerare consultanta financiara, deoarece aceasta diploma imi va oferi calificarile necesare pentru a ma dezvolta.

Un CFA poate dura doi ani pentru finalizare si calificare, asa ca am de gand sa imi indrept atentia in aceasta directie in urmatorii ani, dar pentru moment cred ca locul meu este in cadrul ETX Capital.

Cum vi s-a parut Romania? Ce v-a placut mai mult?

Romania imi starneste interesul mai mult decat alte tari din Europa Centrala si de Est fiind, de departe, una dintre pietele mele preferate si sunt recunoscator pentru ocazia de a ma implica in operatiunile de lansare de aici.

Am avut placerea de a intalni un numar mare de persoane in timpul ultimelor doua vizite in Romania si abia astept sa ma reintorc.

Ceea ce imi place in Romania este dorinta nemarginita a tinerilor - cei cu varste cuprinse intre 18-30 ani - de a face o schimbare.

Acestia vor da startul progresului si cresterii de care este nevoie. Sunt incantat de sectorul privat care este in continua crestere, la fel si investitiile straine prin intermediul companiilor care si-au stabilit deja operatiunile sau urmeaza sa o faca.

Aceste corporatii au inteles ca in Romania dezvoltarea este in mainile tinerilor educati si pregatiti care au ales specializari ce le ofera nenumarate oportunitati si ii ajuta sa intre cu usurinta in sectorul privat. Beneficiul adus de tinerii absolventi consta in principal in faptul ca vorbesc limbi straine, mai ales engleza.

Acest lucru au atras companii mari precum HP, Oracle, IBM. Angajatorii din Romania se pot confrunta cu un exod al tinerilor catre alte tari din Europa, mai ales dupa integrarea acesteia in UE, in tari ca Marea Britanie care si-au deschis granitele pentru a permite romanilor sa lucreze si sa locuiasca acolo.

De asemenea, un numar mare de tineri romani tind sa devina supra-calificati, cu spirit antreprenorial si isi doresc un success tangibil.

In Romania, coruptia, birocratia si neincrederea constrang tineri profesionisti calificati sa caute oportunitati in afara tarii pentru a avea succes. Asta ar putea fi o problema semnificativa pentru Romania, daca nu reuseste sa evolueze ca natiune - un exod de talent.

In opinia mea, trebuie sa existe o mare schimbare, care va fi initiata de catre tineri; o revolutie, daca vreti, care va fi cel mai sigur sustinuta de aparitia si cresterea social media.

Tinerii romani sunt consumatorii acestei forme de mass-media; ei folosesc social media pentru a impartasi si a colecta informatii, pentru a adopta initiative de schimbare si pentru a se angaja in schimbul de idei - Facebook si Twitter vor juca un rol cheie in viitorul Romaniei.

Din aceste motive, Romania imi place si imi da incredere si optimism, si sunt recunoscator ca am avut ocazia de a o vizita si de a intalni romani de la care am avut de invatat si continui sa fac acest lucru.

Calatoriti des? Va mai ramane timp si de excursii in interes personal?

Imi place foarte tare sa calatoresc. Am avut ocazia de a locui in Orientul Mijlociu, New York si, bineinteles, orasul meu natal, Londra. Londra este un hub fantastic, situat geografic la distanta mica de statele europene, la distanta de un ocean fata de America si este destul de aproape de Orientul Mijlociu si Africa de Nord, de aceea a fost intotdeauna destul de usor pentru mine sa impachetez o valiza si sa calatoresc in mod frecvent.

In cadrul ETX Capital am posibilitatea de a calatori in tarile in care avem operatiuni si pot vizita noi piete pentru a le testa - intr-un an, calatoresc la Paris, Madrid, Frankfurt, Atena, Copenhaga, Johannesburg si, desigur, acum la Bucuresti si sper sa calatoresc in Shanghai, pentru ca ne-am lansat afacerea noastra in China anul trecut, la scurt timp dupa ce am facut acest lucru si in Romania.

In acest an voi avea posibilitatea de a calatori cu ETX la Istanbul, Budapesta, Varsovia, Praga si Milano si astept cu nerabdare sa vizitez aceste orase.

Calatoriile in interes de serviciu pot fi obositoare uneori; zilele sunt pline de intalniri, lucru care imi lasa putin timp pentru a vizita orasul si a vedea imprejurimile, dar incerc de fiecare data sa iau o pauza si sa ma bucur de cultura si istoria unui oras.

Oricum, am tendinta de a calatori in interes personal de cel putin trei ori pe an, de obicei, in Peninsula Iberica si Marea Mediterana sau pentru a-mi vizita prietenii si familia din SUA. In acest an, planul meu este sa vizitez Orientul Indepartat - Vietnam, Cambodgia, Taiwan si Hong Kong.

Ce pasiuni aveti si cat investiti in ele?

Am foarte multe pasiuni, dar pe scurt, imi place sa citesc, in special carti despre istorie, cosmologie, cultura si despre afaceri. Sunt pasionat de muzica si incerc sa cant la chitara, dar, desigur, inca mai am un drum lung de parcurs!

Imi place sa calatoresc, sa gatesc, imi place sportul, cum ar fi fotbalul, tenisul, boxul si alpinismul.

Imi plac foarte mult filmele si ma mandresc cu o colectie de DVD-uri impresionanta.

Sunt un gurmand; imi plac toate bucatariile si ador sa explorez si sa gasesc noi restaurante. In cele din urma, imi place sa petrec timp cu prietenii apropiati si cu familia mea.

In general, eu investesc o mare parte din timpul meu in aceste hobby-uri pentru ca am nevoie sa pastrez un echilibru intre munca si viata personala. Am facut tot posibilul sa nu iau munca acasa cu mine, dar de cele mai multe ori nu am reusit acest lucru.

#expert analiza piete financiare, #Ishaq Siddiqi market strategist ETX Capital , #Piata de capital