Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) se opune din nou desfiintarii Rasdaq si spune ca reafirmarea statutului de piata reglementata, conform deciziei de infiintare a acestei piete, in 1996, este singura solutie legala si utila pietei de capital din Romania.
"AIPC constata cu neplacere insistenta suspecta cu care CNVM, in loc sa rezolve problemele unei piete intr-o criza tot mai accentuata, produce mai bine de sase ani incoace "proiecte" de distrugere a pietei Rasdaq, proiecte care nesocotesc legislatia existenta a a pietei de capital si drepturile investitorilor de pe aceasta piata.
Aceste proiecte au fost si inoportune, mentinand in ultimii ani o stare de incertitudine care a descurajat investitia pe aceasta piata, contribuind astfel la scaderea lichiditatii si capitalizarii pietei romanesti de capital", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Reprezentantii investitorilor arata ca directiva MiFID, pe care CNVM o invoca pentru "a-si sustine demersurile impotriva pietei Rasdaq", precizeaza criterii de admitere pe o piata reglementata si nu de retrogradare de pe o piata reglementata, asa cum este piata Rasdaq prin decizia de infiintare a acesteia din 1996.
"Caracterul de piata reglementata al pietei Rasdaq nu se putea pierde prin legea 297/2004, asa cum nici o persoana licentiata nu-si pierde acest statut prin noua lege a invatamantului", afirma asociatia.
Totodata, AIPC spune ca decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene din 22 martie 2012 nu ia in discutie situatia concreta de pe piata Rasdaq din Romania, ci reafirma doar criterii generale in care o piata poate sau nu poate fi reglementata.
"Mai mult, reafirma faptul ca, desi CNVM nu a raportat, in mod ilegal, autoritatilor UE piata Rasdaq ca piata reglementata, aceasta situatie nu impieteaza asupra caracterului de piata reglementata al pietei Rasdaq, conform Directivei 2007/44 a UE.
In general, intr-o lume aflata in criza, toate autoritatile nationale si trans-nationale, inclusiv cele ale U.E., insista pentru o mai buna reglementare a pietei de capital, si nu pentru de-reglementarea pietei, asa cum s-ar intampla daca proiectul CNVM in privinta pietei Rasdaq ar fi aprobat.
In plus, avand in vedere mediul economic de la noi, marcat de procente importante de evaziune fiscala, Romania are nevoie de o piata reglementata cat mai larga, si nu de restrangerea ei", mai arata reprezentantii investitorilor.