Impozitul anticipat distruge piata de capital

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 16:52
1565 citiri
Impozitul anticipat distruge piata de capital

Impozitul mediu platit pe parcursul anului de un investitor pe piata de capital ar fi de peste 60%, daca s-ar aplica propunerea privind plata anticipata a impozitului.

Procentul a rezultat din simularea facuta pentru 2105 clienti activi in 2011 ai firmei de brokeraj Tradeville.

Impozitul anticipat presupune ca brokerul trebuie sa retina la fiecare vanzare 16% din profitul tranzactiei. Cum pierderile nu se scad, rezultatul final conduce la un procent urias de impozitare. Din analizele efectuate, clientii vor opta fie pentru renuntarea la tranzactii, fie pentru deschiderea unor conturi in strainatate, unde fiscul roman nu ii poate urmari si nu li se poate impune o norma aberanta.

Efectul va fi unul pe termen lung, spun reprezentantii Tradeville, intrucat:

- cei care renunta la investitii nu revin in piata ani buni dupa eliminarea barierelor;

- cei care isi vor pastra banii in afara tarii se vor obisnui cu sistemele internationale si nici nu vor reveni.

Rezultatul final va fi prabusirea pietei de capital din Romania, imposibilitatea derularii de oferte publice de privatizare la care sa participe investitori romani prin brokeri locali, incurarajarea firmelor de profil straine care racoleaza clienti pentru a isi deschide conturi in afara tarii si alungarea romanilor care detin sume substantiale in strainatate, intrucat nimeni nu isi permite sa plateasca un impozit aberant si, in genere, sa riste asemenea evolutii in piata.

In concordanta cu opiniile clientilor sai, Tradeville propune Bursei de Valori Bucuresti organizarea unei dezbateri publice pentru identificarea unei solutii de natura sa incurajeze investitiile pe piata de capital, la care sa ia parte reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Asociatiei Brokerilor, Asociatiei Investitorilor de pe Piata de Capital si ai societatilor de servicii de investitii financiare.

Tradeville, lider de piata in online trading, a fost prima companie din Romania care a dezvoltat o platforma de tranzactionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, in ultimii zece ani, si-a mentinut pozitia de lider in clasamentul Sibex si locul in top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#impozit anticipat, #piata capital Romania, #bursa de valori bucuresti , #Piata de capital