Europa vrea o piata de capital dupa model american. E loc si pentru firmele mici?

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 10:30
3316 citiri
Europa vrea o piata de capital dupa model american. E loc si pentru firmele mici?
Foto: Bloomberg

Comisia Europeana a anuntat ca urmareste crearea unei piete comune de capital, dupa modelul pietelor de valori mobiliare din Statele Unite.

Anuntul a fost facut de comisarul pentru Servicii Financiare, Jonathan Hill, care a mentionat ca o astfel de institutie ar avea rolul de a usura investitiile transfrontaliere in UE.

Membrii comisiei considera ca piata comuna de capital va deschide firmelor poarta catre noi investitii, usurand in acelasi timp strangerea capitalului necesar derularii acestora.

Pe piata comuna de capital vor avea loc inclusiv firmele mici, care vor beneficia, in mare, de aceleasi avataje ca si marile companii, potrivit EU Observer.

Accent pe circulatia capitalului

Libera circulatie a capitalului este deja una dintre parghiile care asigura o oarecare stabilitate a Uniunii, dar, dupa cum mentioneaza si comisarul Jonathan Hill, "inca resimtim lipsa unei piete unice de capital".

"Planul este de a pune in miscare capitalul, inghetat in acest moment, pentru a-l pune la munca in interesul afacerilor din Europa", a punctat Hill.

Armonizarea pietelor de capital din Uniunea Europeana pana in 2019 si cresterea nivelului de capitalizare a companiilor a fost una dintre obligatiile asumate de Jean-Claude Juncker in campania sa pentru obtinerea presedintiei Comisiei Europene.

Modificare radicala

Piata de capital din Statele Unite este de cinci ori mai mare decat cea existenta in acest moment in Europa, iar firmele americane genereaza care opt dolari la fiecare 10 dolari investiti in piata.

In UE, firmele se bazeaza in continuare pe relatiile cu institutiile bancare pentru aproximativ 80% din investitiile derulate in sectorul privat.

In ultimii ani, insa, spectrul recesiunii i-a facut pe bancheri sa fie mai evazivi in acordarea creditelor de investitii.

Membrii Comisiei Europene considera ca un sistem similar ca acela din Statele Unite ar fi putut genera in Europa, intre 2008-2013, un surplus de 90 de miliarde de dolari investiti in companiile de pe continent.

Imagine proasta in ochii investitorilor

Prabusirea pietelor de valori mobiliare si de obligatiuni din perioada de inceput a crizei financiare a dus la pierderea increderii investitorilor europeni in aceste tranzactii, in special cele cu titluri de valoare garantate cu active fiind privite si acum ca un mar otravit.

"Nu avem de gand sa ne reintoarcem la metodele paguboase din trecut sau la practicile nesanatoase de atunci.

Usa va ramane inchisa pentru orice tip de produs financiar opac sau instrumente de genul celor care au generat criza financiara.

Nu avem de gand nici sa eliminam bancile, ci sa cream un serviciu complementar acestora", da asigurari comisarul pentru Servicii economice.

Intre entuziasm si semnale de alarma

Vestea a starnit deja interesul analistilor si oamenilor de afaceri din Europa, dar sunt destule voci care prevad un viitor sumbru al Uniunii odata cu trecerea la o piata unica de capital.

"Promovand investitiile si modelul bancar universal printr-o reinviere a instrumentelor de securitizare, piata de capital a uniunii poate promova exact modelul care a provocat recesiunea", crede Christophe Nijdam, secretarul general al Finance Watch.

Doerte Hoeppner, directorul executiv al grupului ECVA, se arata entuziasmat in schimb de idee.

"Uniunea Europeana trebuie sa aiba ca obiectiv punerea in miscare a enormelor rezerve de capital care stau blocate de inertia investitorilor institutionali", a precizat acesta.

Proiectul va fi supus dezbaterii timp de trei luni, urmand ca apoi sa intre in Parlamentul European in toamna acestui an.

Ministrii de Finante din Uniune vor putea aduce amendamente proiectului in cadrul intalnirii din aprilie, de la Bruxelles.

#piata capital unica UE, #capitalizare companii, #proiect piata unica capital, #model piata capital SUA , #Piata de capital