Criza loveste bursa: Actiunile europene, la nivelul din 2004

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 18:25
1402 citiri
Criza loveste bursa: Actiunile europene, la nivelul din 2004
Piata de capital, in scadere

Valoarea actiunilor europene au scazut pana la cel mai jos nivel, din 2004 si pana in prezent, comparativ cu cele ale SUA, iar previziunile economice dintre cele doua regiuni nu au fost atat de diferite din 1998.

Indicele Stoxx Europe 600 este de 1,43 de ori mai mare decat valoarea de referinta, dupa ce a scazut cu 11 procente anul trecut, comparativ cu multiplul 2,14, cat este in cazul Indicelui Standard & Poor's 500, conform Bloomberg.com.

Etalonul European a fost cu cel putin 30% mai ieftin timp de 69 de zile consecutive, aceasta fiind cea mai lunga comprimare din ultimii sapte ani. Economistii prognozeaza cresterea cu 2,3% a Produsului Intern Brut (PIB) al Starelor Unite, in 2012, si o scadere cu 0,2% a celui european.

Specialistii in pietele in urcare (bull market) spun ca aceasta diferenta intre cele doua regiuni reprezinta o oportunitatea de a cumpara ieftin. Profiturile companiilor din Stoxx 600 vor creste in medie cu 9,8% in urmatorii doi ani, angrenate de avansul economiei americane.

PIB-ul Statelor Unite a crescut de doua ori mai repede fata de cel European, in 2003, cand piata de capital a intrat pe o panta ascendenta de cinci ani.

Specialistii in pietele in scadere (bear market) spun ca deficitele bugetare vor impiedica o destindere a ambelor regiuni, adaugand ca o recesiune europeana va provoca pierderi pretutindeni.

"Chiar daca zona euro este cel mai mare bloc economic, SUA este cel mai mare stat din punct de vedere al economiei. Asa ca daca SUA o va duce mai bine, efectul benefic va fi simtit si in alte zone din lume", a declarant Mike Ryan, seful departamentului de strategii investitionale in cadrul UBS Wealth Management Americas, companie care ruleaza 715 miliarde de dolari.

Investitorii au un apetit crescut pentru companiile europene care fac afaceri in afara continentului. ASML Holding, cel mai mare producator de chip-uri de pe continent, a crescut cu 48% din luna august, actiunile companiei vanzandu-se la o valoare de 4,1 ori mai mare decat cea contabila. Compania a realizat 15% din vanzari in SUA, in 2010. Daimler AG, cel mai mare producator din lume de camioane de mare tonaj, a crescut cu 44% din noiembrie, dupa ce a declarat ca cererea primita din SUA este in crestere.

Companiile europene au realizat 46% din venituri din afara regiunii, in 2011, proportia in cazul marilor corporatii ajungand pana la 57%, conform analistilor de la Morgan Stanley. Vanzarile companiilor europene sunt generate in proportie de 14% in SUA.

Euro s-a depreciat cu aproximativ 4 procente in ultimele trei luni, aceasta fiind cea mai proasta performanta a celor mai puternice valute din lume. O crestere de 10% a dolarului ar duce la un avans de 1,8% a veniturilor generate in Europa, in 2012, si la un avans cu 1,7 procente a "valorii corecte" a actiunilor, dupa cum au declarant reprezentantii Morgan Stanley.

Piata de capital globala a avansat, saptamana trecuta, dupa ce rata somajului in Statele Unite a fost estimata la minimul ultimilor cinci ani, iar increderea investitorilor germani a crescut pana la un nou record.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#piata capital, #bursa europa, #bursa sua, #bursa america, #bursa scadere, #bursa crestere, #investitie bursa, #rata somaz, #economie europa, #criza financiara , #Piata de capital