CNVM propune Finantelor restructurarea Rasdaq

Joi, 07 Februarie 2013, ora 15:33
1700 citiri
CNVM propune Finantelor restructurarea Rasdaq

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) va transmite catre Ministerul Finantelor Publice o propunere de proiect legislativ pentru restructurarea pietei Rasdaq, care asigura actionarilor firmelor de pe Rasdaq dreptul de a alege pe ce piata sau sistem alternativ de tranzactionare se vor muta.

"Aceasta propunere reflecta procesul de consultare realizat de CNVM cu participantii la piata, operatori, depozitari, emitenti, asociatii profesionale, investitori si are drept principal obiectiv protectia investitorilor in societatile tranzactionate pe piata Rasdaq.

Proiectul initiat de CNVM ofera dreptul si posibilitatea societatilor comerciale tranzactionate pe piata Rasdaq de a alege operatorul de piata sau sistem, respectiv piata sau sistemul alternativ pe care ar urma sa fie tranzactionate, in urma exercitarii optiunii actionarilor acestor societati in cadrul adunarilor generale ale actionarilor", se arata intr-un comunicat transmis de Comisie.

Totodata, propunerea CNVM prevede ca, in anumite situatii specifice, actionarii se pot retrage din actionariatul firmei, la un pret echitabil, "astfel incat sa fie respectate drepturile legitime ale acestora in calitate de investitori in piata de capital".

"Subliniem ca prin acest proiect legislativ, CNVM a intentionat incadrarea pietei Rasdaq in actuala arhitectura legala a sistemelor de tranzactionare din piasa de capital, instituita de normele europene in domeniu si transpuse in legislatia noationala, cu respectarea drepturilor actionarilor societatilor de pe aceasta piata si fara a prejudicia interesele legitime ale acestor societati", se mai spune in comunicat.

Propunerea de proiect legislativ va fi transmisa catre Ministerul Finantelor Publice, avand in vedere ca CNVM nu are dreptul de a promova proiecte legislative.

Statutul incert al pietei Rasdaq este o problema care treneaza de mai multi ani si pentru care CNVM si Bursa nu au reusit sa gaseasca o solutioneze.

#CNVM Rasdaq, #restructurare Rasdaq , #Piata de capital