Bursa de Valori, un fel de "ruleta ruseasca". Cine se face vinovat pentru pierderile clientilor de la Harinvest

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 07:00
2630 citiri
Bursa de Valori, un fel de "ruleta ruseasca". Cine se face vinovat pentru pierderile clientilor de la Harinvest

Piata de capital din Romania a devenit nesigura, in urma noului scandal in care este implicata o firma de brokeraj de pe Bursa de la Bucuresti, care a adus investitorilor un prejudiciu de circa 5,2 milioane de lei. Cine se face vinovat?

Un numar mare de clienti ai firmei de brokeraj SSIF Harinvest din Ramnicu Valcea au constatat ca actiunile pe care le detineau in portofoliile de la Harinvest nu mai exista.

Grav este insa ca nici Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si nici Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), infiintata in acest an prin comasarea supravegherii pietei de capital, a asigurarilor si a fondurilor de pensii, nu au controlat sa vada ce se ascundea in spatele acelor tranzactii cu produse structurate.

"Sunt chestiuni greu de apreciat la nivel teoretic. Am inteles ca si in 2012 a existat un control si s-au emis sanctiuni. Poate ca atunci ar fi trebuit ca ASF sa ia masuri mai drastice" a declarat pentru Business24 avocatul Cristian Dutescu, partner al casei de avocatura Dutescu si Asociatii si specialist in piata de capital.

Legislatia este suficienta si exista parghii legale pentru a se impiedica aceste fraude. Potrivit avocatului, nu trebuie impuse restrictii suplimentare. In acest moment, modul in care se aplica legea ridica multe semne de intrebare.

"Autoritatea trebuie sa fie suficient de decisa, de hotarata si de profesionista ca sa impiedice asemenea fraude" sustine Dutescu.

BVB ar fi trebuit sa se sesizeze de gradul mare de operatiuni cu produse structurate

Firma de brokeraj ar fi ajuns in aceasta situatie dupa ce un trader, Maria Voinea, ar fi vandut in ultimul an actiunile din portofoliile clientilor pentru a acoperi niste pierderi rezultate in urma unor tranzactii cu produse structurate.

"Au fost incheiate mai multe operatiuni cu produse structurate. Aceste operatiuni sunt cu un grad de risc foarte ridicat si atunci ele trebuie sa fie efectuate de catre brokeri experimentati si care au cunostintele necesare pentru a evalua riscul si pentru a investi (a cumpara) sau dezinvesti (adica de a rascumpara) la momentul oportun. Din puntul de vedere al managementului riscului, cred ca actiunea ASF trebuia sa fie mai drastica", sustine avocatul.

Dutescu este de parere ca trebuia sa se sesizeze atat Bursa de Valori Bucuresti, cat si Autoritatea de Supraveghere Financiara in momentul in care au observat ca a crescut foarte mult nivelul tranzactiilor cu produse structurate, acestea avand un grad de volatilitate foarte mare si riscuri foarte mari.

"Sigur ca ar fi trebui sa fie o conduita preventiva. In primul rand, controlul intern de la Harinvest si conducatorii care ar fi trebuit sa aiba in vedere ca riscul este prea mare si sa limiteze aceste tranzactii, iar in al doilea rand, autoritatea publica trebuia sa ia masuri" afirma avocatul.

Prima masura luata de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara a luat o prima masura si a retras autorizatiea de functionare pentru SSIF Harinvest. In acelasi timp, ASF a sesizat si PICCJ - DIICOT cu privire la situatia SSIF Harinvest.

"Urmatorul pas trebuie sa fie constatarea posibilitatilor de plata a sumelor de bani catre clienti si a posibilitatilor sau imposibilitatilor Harinvest de a-si onora obligatiile de plata catre clienti. Aceasta este o conditie preliminara obligatorie pentru accesarea Fondului de Compensare a Investitorilor" sustine Dutescu.

Din punctul de vedere al avocatului, investitorii se vor adresa cu plangeri catre organele de urmarire penala, iar in cadrul unui proces penal, pe latura civila, ar avea sanse sa isi recupereze aceste pagube din patrimoniul personal al vinovatului. Insa cum se vorbeste de pagube destul de mari si este posibil ca brokerul Maria Voinea sa nu aiba aceste sume, atunci clinetii vor fi despagubiti de Fondul de Compensare a Investitorilor in limita a 20.000 de euro/ investitor.

Totodata, Autoritatea de Supraveghere Financiara a initiat demersuri pentru modificarea prevederilor Legii 297/2004 sub aspectul calificarii unor fapte care sunt considerate in prezent practica frauduloasa (contraventii) drept infractiuni.

ASF a demarat, de asemenea, o analiza interna pentru evaluarea modului in care a functionat supravegherea in cadrul sectorului de instrumente si investitii financiare in cazul Harinvest.

#SSIF Harinvest, #piata de capital Romania, #prejudiciu investitori Harinvest, #firma brokeraj , #Piata de capital