BET Total Return - un nou indice, o noua provocare pentru piata de capital

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 12:07
1587 citiri
BET Total Return - un nou indice, o noua provocare pentru piata de capital

Bursa de la Bucuresti a lansat recent o noua provocare pe piata locala de capital prin introducerea indicelui BET Total Return.

Creat pentru a evidentia performanta superioara, in termeni absoluti, a pietei de capital romanesti, fata de pietele din regiune, noul indice se bazeaza pe companiile din indicele BET, cele mai lichide zece companii de pe bursa, SIF-urile nefiind incluse. Aceste companii reprezinta, in prezent, peste 86% din capitalizarea companiilor locale inregistrata de BVB si au generat pe parcursul primelor 8 luni ale anului aproximativ 75% din valoarea totala a tranzactiilor de pe piata reglementata.

Un argument care a alimentat aceasta decizie a Bursei a fost faptul ca, in Romania, companiile in special cele din energie, tind sa ofere dividende generoase comparativ cu companiile din tarile mai dezvoltate, remunerand astfel riscul investitiilor in actiunile proprii si asumarea riscurilor aferente economiei emergente. Iar aceste dividende se situeaza mult peste dobanda bancara.

In acest context, BVB mizeaza pe atractivitatea pietei locale de capital atat din punct de vedere al evolutiei preturilor companiilor listate, cat si al dividendelor, oferind astfel informatii cu privire la randamentul total al companiilor incluse in indice.Iar noul indice BET-TR este in masura sa ofere investitorilor mai multe informatii si, in acelasi timp, sa incurajeze companiile sa isi promoveze o politica de dividende stabila.

O alta consecinta ar fi cresterea expunerii fata de investitorii globali a celor mai lichide companii de pe piata bursiera. In acest sens, a fost demarat un program de acomodare a emitentilor la rigorile internationale, acestora fiindu-le acordat un termen, pana la inceputul anului 2015, pentru a implementa raportarile in limba engleza, conform IFRS, si de a intreprinde un nivel minim de activitati in relatia cu investitorii.

Insa, este important de mentionat ca Indicele BET-TR este un calcul statistic matematic. Asta inseamna ca din valoarea lui BET-TR nu sunt deduse comisioanele de tranzactionare, impozitul de 16% aplicat dividendelor, precum si orice cost implicat in procesul de investire/reinvestire.

De asemenea, ca acest indice nu este investibil si nu reprezinta un randament pe care investitorii l-ar putea obtine in mod efectiv. Iar comparatia valorii BET-TR cu rezultatele unui fond de investitii care urmareste indicele BET nu este pe deplin relevanta.

BVB arata o preocupare reala pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania si aceasta decizie reprezinta un pas important catre evolutia si educarea tuturor actorilor implicati. In acest context favorabil ar putea fi loc si pentru o abordare alternativa care sa dezvolte si o varianta - "Net Total Return" - care sa tina cont de taxele pe dividende in vederea reinvestirii.

Indicii "Net Total Return" reinvestesc dividendele dupa deducerea impozitelor, folosind o rata de impozitare aplicabila investitorilor institutionali nerezidenti, care nu beneficiaza de tratate pentru evitarea dublei impuneri.

Autor: Cosmin Gheorghiu, Manager vanzari, Certinvest

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BET Total Return, #Cosmin Gheorghiu Certinvest , #Piata de capital