Alegerile pentru noul presedinte lasa Bursa "indiferenta"

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 21:05
1575 citiri
Alegerile pentru noul presedinte lasa Bursa "indiferenta"

La un sfert de ora dupa deschiderea tranzactionarii, toti indicii BVB inregistrau scaderi cuprinse intre 0,04% (BET-NG) si 0,10% (BET), iar la finalul sedintei un singur indice era pe plus, inregistrand o crestere de 0,92% (BET-NG).

Rulajul actiunilor listate la BVB era de 6,66 milioane lei (1,53 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 1,62 milioane lei, cotatia lor urcand cu 0,02%, la 0,4300 lei/actiune.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,19%, pana la 4.371,13 puncte, iar indicele compozit BET-C a pierdut 0,08%, ajungand la 2.647,45 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), inregistra o scadere de 0,23%, pana la 19.244,86 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,92%, la 7.928,47 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,20%, pana la 407,43 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,92%, ajungand la 628,47 puncte.

Indicii BVB raman insa indiferenti la schimbarile care se anunta in aceasta seara, reactia lor fiind ca in orice zi obisnuita. Membrii AGA ai Bursei de Valori Bucuresti s-au reunit astazi, la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti, pentru a-si alege Consiliul de Adiministratie si presedintele pentru urmatorii 4 ani.

Pentru cele noua pozitii de administrator al Bursei au fost depuse 20 de candidaturi.

La presedintia Bursei de Valori Bucuresti si-au anuntat candidatura presedintele Stere Farmache, economistul sef al BCR, Lucian Anghel si presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.

Potrivit mai multor surse din piata, Lucian Anghel ar avea cele mai mari sanse pentru pozitia de presedinte, in conditiile in care bancile care il sustin detin aproximativ 35% din voturi. Alegerea presedintelui va avea loc dupa selectarea membrilor CA, candidatii la presedintie fiind obligati sa obtina mai intai un loc de membru in CA.

"Principalul atu al contracandidatului lui Farmache, Lucian Anghel, il reprezinta noutatea. Anghel vine pe o platforma de noutate, el considerand ca este nevoie de un suflu nou pe Bursa si, pentru ca are o recunostere profesionala foarte larga, are sanse bune si poate fi vazut ca un dezvoltator al Bursei in perioada urmatoare.

Alegerea va da un semnal privind orientarea actionarilor, vor sa ia o noua directie sau sa o pastreze pe cea anterioara", a declarat analistul Aurelian

Dochia pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, analistul financiar, Ilie Serbanescu, nu s-a arata optimist cu privire la evolutia BVB.

"Bursa noastra nu prea exista. Eu am invatat la scoala ca ea e menita pentru a finanta economia. Eu nu am auzit de acest lucru la noi. Imi este absolut egal cine va castiga, cine va duce destinele bursei, pentru ca intrebarea mea este 'care bursa?'", a precizat Ilie Serbanescu, pentru Ziare.com.

Sedinta AGA a BVB a fost una tensionata inca de la debut. Cu toate ca intrunirea ar fi trebuit sa inceapa la ora 11, aceasta a fost intarziata cu jumatate de ora, iar dupa o ora de la debut a fost intrerupta pentru retiparirea buletinelor de vot.

O alta tensiune a aparut in momentul alegerii notarului care urma a fi observator la numaratoarea voturilor. Inainte de inceperea sedintei, Narcisa Oprea, partener la casa de avocatura Schoenherr si, totodata, candidat la o pozitie in cadrul Consiliului de Administratie a anuntat ca este insotita de un notar.

In acelasi timp, in cadrul sedintei a fost prezent un notar din partea BVB, motiv pentru care membrii AGA au fost nevoiti sa voteze care dintre cele doua persoane va fi observator al sedintei.

Consiliul de administratie al BVB a fost revocat de catre actionari cu 68,5% din voturi. Urmeaza alegerea noilor membri ai Consiliului care va conduce in urmatorii 4 ani Bursa de Valori Bucuresti, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Printre membrii Consiliul de Administratie care au fost revocati se numara: Stere Farmache (presedinte), Ciprian Zah si Mircea Botta (vicepresedinti), Siminel Cristian Andrei, Octavian Molnar, Lucian Isac, Ionel Uleia si Cosmin Gheorghiu.

#bvb alegere presedinte, #sedinta aga bvb, #sedinta tranzactionare bvb, #presedinte bvb, #alegere consiliu administratie bvb , #Piata de capital