SUA: Fed reduce programul de achizitii de obligatiuni

Joi, 19 Decembrie 2013, ora 12:02
1770 citiri
SUA: Fed reduce programul de achizitii de obligatiuni

Marile burse emergente si cele din Asia au inregistrat cresteri usoare dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) a anuntat miercuri reducerea programului de achizitie de obligatiuni, care a sustinut pietele de capital la nivel global in ultimii ani.

Fed a redus cu aproape 11,7% programul de achizitii de obligatiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe luna, facand astfel primul pas spre desfiintarea pachetului neconventional, fara predecent, de stimulare a economiei. Lichiditatile masive introduse de banca centrala americana in sistemul financiar au sustinut in ultimii ani pietele de capital la nivel global.

Semnalele precedente ca Fed ar putea incepe sa reduca programul au cauzat turbulente pe pietele emergente. Calmul relativ de joi sugereaza ca Fed a pregatit bine terenul in ultima jumatate de an, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Analistii avertizeaza, insa, ca inceputul sfarsitului pentru lichiditatile masive de la Fed ar putea cauza unele dificultati in viitor.

Din Brazilia pana in Japonia si Asia de Sud-Est, bursele au reactionat bine la decizia Fed de a reduce achizitiile lunare de obligatiuni guvernamentale si obligatiuni garantate prin ipoteci, prin care incearca sa stimuleze economia. Singura piata importanta in declin a fost India, cu indicele Sensex in scadere usoara, cu 0,4%.

Ministrul de Finante al Indiei, Palaniappan Chidambaram, a descris decizia Fed ca pe "o reducere temperata" si a adaugat ca guvernul nu se asteapta ca bursele sa fie surprinse.

"Suntem mult mai bine pregatiti decat in luna mai sa facem fata consecintelor, daca vor exista, ale hotararii Fed", a spsus el.

In Brazilia, presedintele tarii, Dilma Rousseff, a declarat ca cea mai mare economie a Americii Latine se afla intr-o pozitie suficient de solida pentru face fata oricaror turbulente rezultate din reducerea programului Fed. Moneda Braziliei, realul, s-a depreciat cu 0,5%, dupa anuntul Fed.

Majoritatea monedelor din Asia s-au depreciat, de asemenea, fata de dolar.

Pietele vor reactiona probabil bine la decizia Fed, a declarat Mitul Kotecha, analist la Credit Agricole.

"Chiar daca a fost anticipata in contextul cresterii economice mai puternice, decizia Fed prevesteste insa o competitie mai intensa pentru capital mai ales pe pietele emergente", a spus Kotecha.

Bursele au fost pregatite pentru startul reducerii programului Fed, insa ajustarile care vor urma in perioada urmatoare ar putea fi mai dificile, avertizeaza analistii.

#obligatiuni FED, #rezerva federala, #bursa america , #Obligatiuni