Schauble: Euro-obligatiunile implica un transfer de suveranitate

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 15:01
1085 citiri
Schauble: Euro-obligatiunile implica un transfer de suveranitate

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a apreciat marti ca ar fi o "grava eroare" sa se introduca euro-obligatiunile fara ca statele sa consimta sa renunte la mai multa suveranitate bugetara.

"Ar fi o grava greseala sa se puna in comun garantiile (pentru datorii) fara mai mult transfer de suveranitate", a declarat el in cadrul unei reuniuni a patronatului apropiat formatiunii politice conservatoare CDU.

In alti termeni, statele care doresc punerea in comuna datoriei la nivel european trebuie sa accepte in schimb sa abandoneze o parte din controlul asupra propriilor finante publice.

Schauble a avertizat ca euro-obligatiunile, prin reducerea dobanzii pentru tarile in dificultate, le-ar determina pe acestea din urma sa renunte la "aplicarea reformelor necesare".

"Nu este o rautate" din partea Berlinului, a adaugat demnitarul, in timp ce Germania este supusa presiunilor internationale pentru a actiona in plus impotriva crizei din zona euro.

Referindu-se la turbulentele de pe piete, legate in special de Spania si Italia, Schauble a tinut sa precizeze ca "nu este treaba pietelor sa dea ritmul", pentru ca in acest fel "democratia si-ar pierde legitimitatea".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euroobligatiuni transfer suveranitate, #lansare euroobligatiuni, #conditii introducere euroobligatiuni, #Germania euroobligatiuni, #Wolfgang Schauble euroobligatiuni , #Obligatiuni