Romania va vinde eurobonduri pe pietele externe, dupa trei esecuri pe piata interna

Vineri, 24 August 2012, ora 11:20
1976 citiri
Romania va vinde eurobonduri pe pietele externe, dupa trei esecuri pe piata interna

Romania vrea sa vanda eurobonduri pe pietele externe in urmatoarele doua luni pentru a-si finanta deficitul bugetar, dupa ce luna aceasta a esuat de trei ori in incercarea de a vinde obligatiuni pe piata interna, in conditiile in care disputele politice au crescut costurile de creditare.

Ministerul de Finante urmareste pietele in mod saptamanal pentru a vinde obligatiuni denominate in euro peste hotare, a declarat joi secretarul de stat al Ministerului Finantelor Publice, Enache Jiru.

MFP a respins joi toate ofertele pentru pentru o emisiune de obligatiuni, in valoare de peste 44 milioane de euro (200 de milioane de lei) cu scadenta in 2016, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat, transmite Bloomberg.

"Cu o anumita marja de siguranta, pot sa va spun cu siguranta ca vom emite eurobonduri in urmatoarele doua luni. Monitorizam pietele si purtam constant discutii cu investitorii, al caror interes incepe sa creasca", a declarat Enache Jiru.

"Faptul ca am respins toate ofertele nu afecteaza finantarea deficitului bugetar sau a datoriei publice. Continuam sa avem o rezerva adecvata de finantare si suntem hotarati sa o pastram pe termen scurt", a mai spus secretarul de stat.

In ultimele doua luni, Romania a vandut mai putine obligatiuni decat si-a propus din cauza disputelor politice dintre premierul Victor Ponta si presedintele suspendat Traian Basescu. Aceste dispute au condus la cresterea randamentelor cerute de investitori si la deprecierea monedei nationale.

"Este probabil ca presiunile asupra randamentelor cerute de investitorii domestici sa continue pana cand situatia politica va reveni la normal si guvernul va vinde eurobonduri. Credem ca Ministerul Finantelor va vinde eurobonduri in aceasta toamna profitand de stimulentele bancilor centrale din intreaga lume si de normalizarea situatiei politice interne", a apreciat economistul Bancii Comerciale Romane, Eugen Sinca.

Romania trebuie sa evite sa respinga ofertele la licitatiile domestice si sa plateasca randamente mai mari, a declarat recent seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Erik de Vrijer.

#Romania vanzare eurobonduri, #Romania vanzare obligatiuni denominate euro, #MFP emisiune obligatiuni , #Obligatiuni