Piata obligatiunilor emise de companii s-a injumatatit in august

Luni, 26 August 2013, ora 10:36
1151 citiri
Piata obligatiunilor emise de companii s-a injumatatit in august

Piata globala a obligatiunilor corporative s-a injumatatit in luna august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la minimul ultimilor cinci ani. Companiile au preferat sa amane planurile de finantare, descurajate de cresterea randamentului titlurilor de Trezorerie SUA.

Companiile cu rating de credit recomandat investitiilor pe termen lung ("investment grade") au atras de la inceputul lunii august numai 61 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni, cel mai scazut nivel din 2008, fata de peste 121 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit FT.

Declinul este o consecinta a semnalelor transmise de Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) privind reducerea programului de relaxare cantitativa incepand din luna septembrie. Programul presupune preluarea de obligatiuni din piata de catre banca centrala in cuantum de 85 miliarde de dolari pe luna.

Presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, a anuntat inca din luna mai primele detalii legate de reducerea programului. De atunci, randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a crescut la peste 2,9%, fata de 1,61% la inceputul lunii mai, potrivit Financial Times (FT).

Cresterea randamentului obligatiunilor reduce valoarea acestora, astfel ca investitorii cauta sa acopere pierderile generate de schimbarea de strategie a Fed.

Piata obligatiunilor corporative a crescut puternic in prima parte a anului, apogeul fiind atins in aprilie, cand Apple a emis titluri de 17 miliarde de dolari pentru a finanta un plan de rascumparare de actiuni.

#piata obligatiuni, #actiuni companii, #obligatiuni corporative , #Obligatiuni