MFP a imprumutat 1,53 miliarde de lei prin vanzare de certificate

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 16:05
1321 citiri
MFP a imprumutat 1,53 miliarde de lei prin vanzare de certificate

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras luni 1,53 miliarde de lei prin certificate cu scadenta la opt luni, de peste doua ori mai mult decat nivelul indicativ, la un randament mediu de 5,98% pe an, in scadere fata de cel acceptat la operatiunea de saptamana trecuta.

Oferta totala a bancilor s-a ridicat la 2,73 miliarde de lei, de 3,4 ori peste valoarea programata, de 700 milioane lei. Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a mai vandut certificate la opt luni, prin intermediul carora a atras 931,1 milioane lei, la un randament mediu de 6,11% pe an.

Tot saptamana trecuta, joi, administratorii datoriei publice au vandut certificate cu scadenta la 12 luni la un randament mediu in scadere, de 6,07% pe an.

Sentimentul investitorilor s-a imbunaratit dupa ce Ministerul Finantelor a redeschis marti o emisiune de euroobligatiuni pe zece ani lansata in 2008, reusind sa atraga 750 milioane euro la un randament de 5,1%.

Ofertele au totalizat 3,6 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mult decat suma imprumutata, jumatate din eurobonduri fiind preluate de investitori din Marea Britanie, Austria si Germania.

Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an aproape 42 de miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se mai adauga 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

In luna septembrie, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 3,3 miliarde lei din

piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma atrasa in august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#MFP imprumut vanzare certificate, #MFP emisiune euroobligatiuni, #MFP vanzare certificate , #Obligatiuni