Finantele se blindeaza cu valuta, dobanzile la lei vor scadea

Luni, 17 August 2009, ora 10:48
1367 citiri
Finantele se blindeaza cu valuta, dobanzile la lei vor scadea

Ministerul Finantelor a reusit sa se imprumute suficient in valuta pentru a nu se mai prezenta fara nici un atu in fata bancilor cand va avea nevoie de lei. Dobanzile la imprumuturile in lei ar trebui sa coboare.

O jumatate de miliard de euro au intrat la sfarsitul saptamanii trecute in conturile Ministerului Finantelor (MF). Emisiunea de obligatiuni de stat, denominata in valuta, avand o maturitate de patru ani, de 300 de milioane de euro, a fost suprasubscrisa de cele 11 banci participante.

Valoarea adjudecata a fost de 447 de milioane de euro la o dobanda de 5,5%.

La scadenta, statul va avea de platit bancilor, pe langa suma imprumutata, si costul banilor, adica aproape 100 de milioane de euro.

Valuta atrasa prin primul imprumut de acest fel din ultimii cinci ani se adauga imprumutului sindicalizat in valuta, de circa un miliard de euro, atras de MF de la banci printr-un club loan si transei de 1,5 miliarde de euro care a intrat in conturi de la Comisia Europeana potrivit aranjamentului financiar extern.

Imprumutul in valuta contractat de MF este mult mai avantajos decat cel practicat asiduu in lei in lunile precedente, care era contractat la dobanzi foarte inalte (intre 11 si 14%) si pe termen scurt.

#dobanzi, #dolar, #finante, #minister, #valuta , #Obligatiuni