Finantele au atras 500 milioane lei prin obligatiuni pe doi ani, de 4 ori sub cerere

Joi, 14 Martie 2013, ora 16:16
1547 citiri
Finantele au atras 500 milioane lei prin obligatiuni pe doi ani, de 4 ori sub cerere

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras prin obligatiuni pe doi ani 500 milioane de lei, la un randament de 5,18%, iar cererea a fost de peste 4 ori mai mare, avand in vedere lichiditatea excesiva din piata.

Titlurile ajung la scadenta in iulie 2014, iar randamentul de joi a coborat cu 0,65 puncte procentuale fata de nivelul din februarie, atingand cel mai redus nivel platit vreodata pentru aceasta scadenta.

Valoarea indicativa a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar subscrierile au insumat 2,33 milioane lei.

La licitatia din februarie pentru aceasta scadenta, administratorii datoriei publice au atras tot 600 milioane lei, la un randament de 5,83%.

Trezoreria a anuntat ca intentioneaza sa imprumute in luna martie 3 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata locala, sub suma atrasa in februarie, de 4 miliarde lei.

Ce titluri va mai emite Trezoreria in martie

In luna martie ajung la scadenta titluri de circa 6 miliarde lei, dublu fata de valoarea imprumuturilor planificate.

Miercuri au ajuns la scadenta titluri de 2,6 miliarde lei, care se adauga la cele 2,5 miliarde de lei ajunse la maturitate saptamana trecuta. Totodata, dealerii cred ca lichiditatea din piata este suplimentata si de platile realizate de Ministerul Finantelor.

De la inceputul lunii martie, Trezoreria a atras doar 1,5 miliarde lei. Urmatoarea operatiune va fi organizata luni, pentru titluri pe un an, prin care Finantele vor sa atraga tot 500 milioane lei.

Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii.

Administratorii datoriei publice au anuntat ca vor sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna. De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 16,92 miliarde lei, la care se adauga 502,5 milioane euro si 1,5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#emisiune titluri stat Romania, #imprumut Romania piete financiare, #cerere obligatiuni Romania , #Obligatiuni