Bondurile est-europene, posibile victime ale speculatiilor

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 23:35
1152 citiri
Bondurile est-europene, posibile victime ale speculatiilor

Titlurile est-europene ar putea deveni victime ale volatilitatii pietei, generate de ingrijorarile fiscale pe termen scurt, care ignora fundamentele din regiune, determinand unii investitori sa caute oportunitati de cumparare, relateaza Bloomberg, citat de Newsin.

"In medie, Europa de Est este o zona cu datorii relativ reduse, in comparatie cu Europa de Vest", a declarat Lutz Roehmeyer, care administreaza active de 15 miliarde dolari in cadrul Landesbank Berlin Investment.

Dintre cele 10 state foste comuniste care au aderat la Uniunea Europeana din 2004 pana in prezent, opt au datorii publice sub jumatate din media zonei euro, de 78,7% din PIB, conform unor estimari ale Comisiei Europene, citate de Bloomberg.

Performantele acestor state nu se reflecta inca si asupra pietelor de titluri din zona.

"In timp ce dintr-o perspectiva fundamentala, multe state est-europene au un sistem financiar solid, criza actuala a datoriilor publice este mai degraba bazata pe teama decat pe fundamente", a declarat pentru Bloomberg Guy Lebas, strateg sef cu privire la instrumente cu venituri fixe in cadrul firmei de investitii Janney Montgomery Scott din Philadelphia, care administreaza conturi de 44 miliarde dolari.

Autoritatile din Ungaria au tulburat linistea pietelor saptamana trecuta, mentionand posibilitatea repetarii scenariului din Grecia, intr-un efort de a convinge electoratul sa accepte reducerile de cheltuieli ale noului guvern.

Miscarea autoritatilor ungare a dus la cresterea randamentelor obligatiunilor si la devalorizarea monedelor din zona. Desi guvernul a retractat declaratiile alarmiste, "teama" continua sa determine preturile, sustine Lebas.

"Este evident ca exista preturi incorecte pe piata. Anumite segmente ale asa numitei piete emergente ar putea avea, de fapt, credite foarte solide, in timp ce, unele din statele dezvoltate, considerate oaze de siguranta din acest punct de vedere, s-ar putea confrunta cu fundamente discutabile ale datoriilor", a declarat Bhanu Baweja, strateg sef pe pietele emergente, instrumente cu venituri fixe si valute in cadrul UBS Londra.

In aceasta situatie se afla, de exemplu, Cehia si Franta, sustine strategul de la UBS.

Titlurile de stat vandute de Cehia, a carei datorie publica reprezenta 35,4% din PIB anul trecut, iar dobanda sa cheie este cu un sfert de punct procentual sub cea din zona euro, de 1%, au un randament superior celor din Franta, a carei datorie publica reprezenta 77,6% din PIB anul trecut. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#titluri, #europa de est, #investitori, #speculatii , #Obligatiuni