Vezi ce confiscau vamesii, in portul Constanta

Marti, 24 Mai 2011, ora 23:28
1971 citiri
Vezi ce confiscau vamesii, in portul Constanta

Bunurile confiscate in portul Constanta au fost in valoare de 10 milioane de euro in perioada gruparii Mironescu, potrivit Mediafax.

Cea mai valoroasa captura facuta de vamesii constanteni in aceasta perioada a fost realizata in 24 martie 2011, cand in doua containere venind din Turcia si destinate unei firme din Constanta au fost descoperite tigari contrafacute in valoare de patru milioane de euro.

"Actionand in baza analizei de risc", vamesii de la Biroul Vamal Constanta Sud "au efectuat un control amanuntit asupra a doua containere sosite din Turcia", in care au gasit 500.000 de pachete de tigari marca "Ashima", a caror valoare de piata ar fi, conoform autoritatilor vamale, de doua milioane de euro, precum si 100.000 de pachete marca "Toros 2005" si 140.450 de pachete marca "Marble".

"Gruparea infractionala organizata" din care faceau parte senatorul PDL Mircea Banias si Laurentiu Mironescu, fost secretar general al MAI, s-a format si a actionat in perioada mai 2010 - martie 2011, afirma procurorii.

In aceasta perioada, pe site-ul Autoritatii Nationale a Vamilor au fost publicate 26 de comunicate de presa in care erau prezentate capturi de bunuri aduse in tara ilegal, majoritatea produse contrafacute.

Valoarea totala a marfurilor confiscate, conform estimarilor expertilor de la ANV, este de 6.083.000 de euro si 16.393.040 de lei, ceea ce, la un curs mediu de 4,15 lei pentru un euro, inseamna 10.033.130 de euro.

Majoritatea capturilor despre care se vorbeste in cele 26 de comunicate de presa au vizat transporturi de imbracaminte, incaltaminte si jucarii, majoritatea produselor fiind prezentate drept "contrafacute". Valoarea produselor confiscate s-a stabilit, in majoritatea cazurilor, in functie de pretul de desfacere al originalelor.

Astfel, in 22 martie 2011, vamesiii de la Biroul Vamal Constanta Sud au gasit 640 de perechi de incaltaminte "inscriptionate Burberry", "susceptibile a fi contrafacute". Valoarea marfii a fost calculata, in functie de pretul orginalelor, la 96.000 de euro.

O zi mai devreme, vamesii au gasit 1.980 de tricouri contrafacute, "inscriptionate Disney", valoarea lor fiind estimata la 49.500 de euro.

Vamesii constanteni au mai gasit "sepci inscriptionate «Barbie»", jocuri Monopoly sau jucarii si mingi inscriptionate "Disney", "Winnie the Pooh" sau "Hannah Montana".

Sepcile Hannah Montana, poate cel mai des intalnit brand mentionat in comunicatele de presa analizate, fac obiectul unei alte capturi, aceiasi vamesi de la Constanta Sud gasind intr-un container zece mii de astfel de produse, probabil contrafacute, a caror valoare a fost estimata la 210.750 de lei.

Vamesii de la Constanta au descoperit insa si alte marfuri in afara de imbracaminte si incaltaminte. Au fost confiscate, spre exemplu, 4.624 de curele si 292 de perne, dar si casete si pusculite, si ele purtand insemnele unor marci cunoscute.

Un alt control al vamesilor constanteni a dus la confiscarea a 3.025 de "tricouri pentru femei si barbati", a 1.200 de perechi de cizme pentru femei, precum si a 330 de hanorace pentru barbati, 1.200 de perechi de chiloti si 255 de "seturi lenjerie femei", toate "purtand insemnele figurative ale marcilor Disney, Coca Cola, Gucci, Burberry, G-Star, D&G, sau Calvin Klein" si toate "susceptibile a aduce atingere asupra drepturilor de proprietate intelectuala ale marcilor respective".

Cu alta ocazie, vamesii au confiscat 1.098.240 de "tampoane igienice" Always, alaturi de mai multe mii de jucarii si perechi de papuci.

O alta captura a vizat un transport de 112.500 de mingi gonflabile din material textil, o alta a vizat un transport de "jucarii diverse, cum ar fi: motociclete electrice, ponei cu papusa, jocuri puzzle din carton, sticker hartie, joc monopoly, tobe, carti de joc, minicalculatoare, laptop muzical din plastic si joc fotbal plastic", in timp ce, cu o alta ocazie, vamesii au confiscat un gratar electric, un carucior pentru copii si alte diverse bunuri venite in tara fara acte.

 

La Constanta a fost oprit, de asemenea, un transport de 3.000 de perechi de "tenisi din material textil inscriptionati SPRNDI", prezentati in comunicatul respectiv ca fiind o "marfa susceptibila a aduce atingere asupra dreptului de proprietate intelectuala a marcii SPRANDI".


Membrii gruparii obtineau intre o mie si 7.000 de dolari pentru fiecare transport

"Grupul infractional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, in vama Constanta, condus de Eugen Bogatu si din care faceau parte senatorul PDL Mircea Banias si secretarul general al MAI Laurentiu Mironescu, prejudicia bugetul de stat cu sume intre 50.000 si doua milioane de euro la fiecare transport de marfa pe care-l gestionau membrii sai.

In schimb, membrii gruparii obtineau intre o mie si 7.000 de dolari pentru fiecare dintre aceste transporturi.

Procurorii anticoruptie afirma, intr-un comunicat de presa de marti, ca din mai 2010 pana in martie 2011, "la nivelul autoritatilor vamale si portuare din Municipiul Constanta s-a constituit un grup infractional organizat ce are scopul de a controla institutiile Statului Roman cu atributii in activitatile de import-export de marfuri prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, dar si din Municipiul Bucuresti".

Toti cei implicati in aceasta "vasta activitate infractionala" actionau, potrivit procurorilor, in mod coordonat "in scopul facilitarii contrabandei cu marfuri de orice gen, din afara granitelor UE, in schimbul remiterii unor sume de bani sub forma de mita, functionarii vamali avand atributia de a nu constata sau denunta infractiuni sau contraventii comise la una din cele mai importante vami din Romania".

"Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre o mie si 7.000 de dolari pentru fiecare transport. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, in unele situatii, cu sume cuprinse intre 232.186,12 lei si 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfa introdus ilegal", se precizeaza in documentul citat intr-un comunicat de marti al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Procurorii mai spun si ca membrii grupului luau bani chiar si pentru procesarea vamala a marfurilor aduse in Romania legal, cu toate documentele necesare. Banii erau ceruti pentru ca respectivele transporturi sa nu fie blocate in vama, chiar daca nu existau motive legale pentru o astfel de sanctiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bunuri confiscate, #laurentiu mironescu, #port constanta, #vamesi, #vamesi port constanta , #Marfuri