Preturile cresc, desi se cumpara din ce in ce mai putin

Luni, 13 Iulie 2009, ora 00:33
1195 citiri
Preturile cresc, desi se cumpara din ce in ce mai putin

Desi romanii cheltuiesc din ce in ce mai putini bani, fie pentru ca au salarii mai mici, fie pentru ca incearca sa economiseasca din putinul pe care il au, preturile continua sa creasca.

In iunie inflatia a crescut cu 0,2% fata de luna precedenta, in principal din cauza scumpirii marfurilor nealimentare si a serviciilor, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Singurele produse care s-au ieftinit au fost cele alimentare. Rata anuala a inflatiei a scazut de la 5,95% la 5,86%.

In conditiile in care consumul a scazut, per total, la toate tipurile de bunuri si servicii, o mare parte din scumpiri s-au datorat faptului ca leul a pierdut luna trecuta 1% din valoare fata de euro cat si scumpirii carburantilor, in urma cresterii cotatiei barilului de petrol la nivel international.

Astfel, in timp ce mancarea s-a ieftinit cu 0,18% in iunie, cele mai mari reduceri fiind la oua, 1,66%, branza, 1,41%, si la lapte, 0,42%, benzina si motorina s-au scumpit cu 2,14%.

Deprecierea leului s-ar resimtit mai ales in cazul serviciilor ale caror tarife sunt exprimate in moneda unica europeana, cum ar fi cele de posta si curierat, 0,85%, sau a biletelor de avion, care s-au scumpit cu 1,6% luna trecuta.

Un alt exemplu in acest sens sunt serviciile de telefonie, aproape integral tarifate in euro, care s-au scumpit cu 1,08%, adica aproape exact cu cat a pierdut leul fata de euro luna trecuta.

Per total, de la inceputul anului pana acum, cele mai mari scumpiri se inregistreaza la tutun si tigari, 14,4% (aproape exclusiv datorita maririi accizelor), carburanti, 8,64%, medicamente, 7,93%, si carti, ziare si reviste, care au fost cu 6,32% mai scumpe in iunie fata de luna similara din 2008.

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#pret, #scumpire, #benzina , #Marfuri