Evaziunea fiscala din domeniul tutunului se ridica la un miliard de euro

Joi, 25 Martie 2010, ora 14:25
1214 citiri
Evaziunea fiscala din domeniul tutunului se ridica la un miliard de euro

Evaziunea fiscala din domeniul comercializarii produselor din tutun se ridica la un miliard de euro, principalele surse fiind reprezentate de traficul de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova si vanzarile prin duty-free, potrivit comisarului general al Garzii Financiare(GF), Ladanyi Arpad Csaba. 

"Pe tigari exista o evaziune estimata la un miliard de euro. Sunt trei surse traficul de frontiera cu Ucraina si Republica Moldova, unde accizele sunt mai mici, si vanzarile prin duty-free.

Duty-free-urile vand atat de mult incat fiecare persoana care calatoreste ar trebui sa cumpere cate 50 de pachete de tigari", a declarat Ladanyi pentru MEDIAFAX.

El a aratat ca la nivelul Garzii Financiare s-au stabilit noi indicatori de performanta pentru sectiile judetene, cum ar fi identificarea depozitelor clandestine de tigarete si chiar a micilor fabrici clandestine, desi o astfel de unitate nu a mai fost descoperita din 2007.

"Daca nu putem sa oprim traficul de frontiera sau sa identificam depozitele, atunci vom merge permanent in control la vanzatorii ambulanti si din piete.

In opinia noasta, s-a terminat traficul de tigari cu tirul. Acum se aduc in masini mici, dar probabil mult mai des, pentru ca fenomenul este chiar extins", a adaugat comisarul general al GF.

Estimarea oficialului Garzii Financiare este similara cifrei inaintate de compania Novel Research, care a dat publicitatii un studiu potrivit caruia contrabanda cu tigarete in Romania a ajuns, in primele doua luni ale acestui an, la 36% din totalul pietei, de la 22% in ultimul trimestru al anului 2009 si ar putea determina in 2010 pierderi la buget de peste un miliard de euro.

Documentul preciza ca cea mai mare parte a tigarilor de contrabanda provinde din Republica Moldova (32%), din magazinele de tip duty-free (27,4%) si din tari precum Ucraina, Rusia sau Serbia.

Pe piata romaneasca, pretul unui pachet de tigari comercializat legal este intre 8,3 si 10,9 lei, in timp ce un pachet de tigari de contrabanda costa de la 4,5 lei la 8 lei.

Ministerul Finantelor Publice a emis un ordin prin care firmele care comercializeaza marfuri in regim duty-free sunt obligate sa lichideze stocurile de bauturi spirtoase si produse din tutun in termen de 45 zile, termen la finalul caruia comertul cu aceste marfuri va fi interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile, alimentele.

Ordinul prin care s-a interzis comercializarea de tutun si alcool in duty-free-uri a fost suspendat recent de catre Curtea de Apel Ploiesti.

Decizia nu este irevocabila, insa este executorie.

Ministerul Finantelor are posibilitatea sa faca recurs impotriva hotararii la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evziune, # fiscala, # tutun, # euro , #Marfuri