Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 5 Decembrie 2005

Luni, 05 Decembrie 2005, ora 16:53
914 citiri

Vanzarile short isi arata eficienta pe o piata in scaderePrima sedinta a lunii decembrie a adus corectii pe toate pietele derivatelor a caror activ suport sunt actiunile romanesti. Dupa ce in saptamanile precedente atinsesera maxime istorice, cele mai lichide actiuni, ca si derivatele lor, au suferit scaderi de pret, care au atenuat optimismul investitorilor.

Si in aceste conditii, cele mai cautate au fost aceleasi DETLV, DESIF2, DESIF5 si DERRC si DESNP contracte care, in ultimele luni, au fost in prim-planul pietei la termen. DESIF2 a pierdut cate 0.0400 si respectiv 0.0500 lei/actiune, pana la preturile de inchidere de 2.2400 si respectiv 2.4550 lei/titlu. Dupa acelasi tipar a evoluat si derivatul actiunii SIF Oltenia, a carei ultime cotatii au fost de 2.5600 si respectiv 2.8129 lei/actiune.

Raportat la marjele percepute, cele mai mari fluctuatii s-au manifestat la DETLV, care a pierdut 0.04 si respectiv 0.06 lei/actiune, corespunzator unor variatii procentuale de 28.5 si respectiv 42.8%. Pentru sfarsitul anului, ultimul pret a fost de 1.2795 lei/actiune, in timp ce pentru martie 2006 ultima tranzactie a fost perfectata la 1.4299 lei/actiune. Acest din urma derivat este cel mai cautat pentru scadenta din martie, numarul pozitiilor deschise pentru acest termen depasind cu 80% acelasi indicator aferent termenului din decembrie.

In acest context, in care cele mai multe actiuni au scazut, a fost deosebit de evident mecanismul foarte eficient al tranzactiilor la termen, care permite marcarea de profit chiar si in cazul in care piata scade. In conditiile in care multi jucatori de pe piata spot gasesc motive de ingrijorare datorita acestor evolutii, pe piata futures exista si investitori satisfacuti, datorita posibilitatii de A"short sellingA" prezenta numai pe piata de la Sibiu.

Pe piata optiunilor, cele mai tranzcationate au fost optiunile de tip CALL cu activ suport DETLV. Acestea s-au tranzactionat la preturi de exercitare de 1.3 si 1.32 iar primele platite au fost de 50 si respectiv 35 lei/contract.

Radu Luca

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU