Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 26 Octombrie 2005

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 26 Octombrie 2005

Zi mare in istoria bursei sibieneIn sedinta de miercuri , numarul total de contracte futures si options tranzactionate la BMFMS a atins un maxim istoric: pentru prima data in istoria bursei sibiene a fost depasit pragul de 100.000 contracte efectuate lunar. Cu patru sesiuni inainte de incheierea lunii, precedentul record (care data din luna septembrie), a fost depasit cu peste 38%. De altfel pe parcursul lunii octombrie, lichiditatea a fost una de exceptie, numarul mediu de contracte realizate zilnic, inregistrand un salt de la 3100, la peste 5600 de contracte. Numarul total al contractelor futures si options tranzactionate in primele zece luni ale anului a depasit 380.000, crescind de peste cinci ori fata de totalul anului 2004. Tot miercuri au fost inregistrate doua premiere: efectuarea a peste 11000 contracte futures si options, si depasirea numarului de 5000 contracte realizate cu un singur derivat. Si ieri actiunile RRC au fost cele mai cautate, fiind transferat echivalentul a peste 58 milioane de actiuni, comparabil cu cel de pe piata spot. DERRC scadent in luna decembrie , pe fondul publicarii datelor aferente semestrului 3, a generat un volum de peste 4800 contracte. Volatilitatea a fost, de asemenea, demna de mentionat, aprecierea acestei actiuni fiind in termeni nominali de 0,4 bani/actiune, echivalentul unui randament de 20%. Acest contract continua evolutia excelenta din finalul verii cand practic se putea anticipa ca DERRC urmeaza sa se afle printre favoritele investitorilor. In ceea ce priveste scadenta martie, nici aceasta nu a fost neglijata, actiunea RRC fiind evaluata la 0.1530 lei inregistrind aceeasi apreciere de 0,4 bani/actiune. DETLV a continuat la randul sau sa se mentina in atentia jucatorilor, ambele scadente contabilizand peste 1100 contracte, ultimele preturi fiind de 1,2650 si respectiv 1,3275 lei/actiune. Pe parcursul sedintei, DESIF-urile au avut oscilatii destul de consistente, insa spre finalul zilei s-au temperat, fiind inchise la preturile de 2,1 lei pentru DESIF2 si 2,425 lei/actiune pentru DESIF5. Pretul futures pentru actiunile SNP a scazut in cursul sedintei de ieri cu 0.0085 lei/actiune, in aceasta piata fiind incheiate un numar de peste 940 de contracte.

In ceea ce priveste piata derivatelor valutare, pretul futures pentru un euro se mentine la aceeasi valoare de 3,6000 pentru luna decembrie. In planul paritatii EURO/USD, moneda americana a mai pierdut teren in fata celei europene, pretul de cotare stabilindu-se la 1,2059 pentru sfarsitul lunii decembrie . Numarul pozitiilor deschise pe pietele futures a atins un nou maxim, ridicandu-se la 73744.

Cristina-Maria Borzea

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 961 ori