Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 25 Aprilie 2006

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 25 Aprilie 2006
Lichiditatea revine pe piata la termenDerivatele avand ca suport activ actiunile SIF-urilor au fost cele mai trazanctionate, generand un volum total de 4905 contracte adica peste 60% din totalul zilei. Au fost realizate tranzactii in special pentru scadenta iunie, orizont pentru care s-au inregistrat cele mai ample variatii de pret; modificari care au adus aprecieri semnificative pentru toate DESIF-urile.
Dintre acestea s-a remarcat DESIF3, ale carui preturi de cotare au ajuns pana la 2.1958 si 2.24 RON/actiune pentru scadentele iunie si respectiv septembrie. In continuare, merita mentionat DESIF5 care, pe fodul unei lichiditati destul de bune, s-a apreciat cu 0.0401 RON/actiune pentru iunie si 0.0360 pentru septembrie. Ultimele cotatii au fost de 2.6901 si respectiv 2.7410 RON/actiune.

Un alt contract, care pe fondul opririi de la tranzactionare a DETLV si DSNP, a fost DERRC, unde s-au realizat 102 tranzactii concretizate in 911 contracte. Tendinta a fost de usoara apreciere, ultimele cotatii fiind de 0.0986 si respectiv 0.1014 RON/actiune.

O efervescenta mai mare decat ne-am obisnuit in ultima vreme s-a intalnit pe segmentul valutar unde, EUR/USD si RON/EUR au fost foarte atractive pentru inevestitori. Aceasta situatie este datorata, in mare parte, evolutiei volatile a paritatii EUR/USD pe pietele internationale, care a avut repercusiuni si pe piata romaneasca.

In ceea ce priveste evolutia leului romanesc fata de monda europeana, acesta s-a depreciat pentru prima data in ultima saptamana, ultima cotatie pentru iunie fiind cu 0.0010 RON mai sus decat cotatia precedenta. Ultimele valori la care s-au realizat tranzactii au fost 3.4710 pentru iunie si respectiv 3.48 pentru septembrie.

Trebuie mentionate si tranzactiile consistente de pe segmentul optiunilor, unde au fost preferate Put-urile pe DESIF5 cu scadenta iunie. Preturile de exercitare vizate au fost de 2.4200 si 2.4600 unde s-au platit prime de 0.0500 RON/actiune si respectiv 0.0600 RON/actiune. Evolutia acestei categorii de produse este imbucuratoare, avand in vedere ca in fiecare sedinta a lunii au fost operate tranzactii care au implicat optiuni. Pe masura ce piata futures se dezvolta, investitorii incep sa inteleaga si beneficiile utilizarii optiunilor, ale caror caracteristici le fac utile in dezvoltarea unor strategii noi, sau in completarea unora generate de alte produse (tranzactii spot sau contracte futures).


Radu Luca
BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU


www.directnews.ro - topul stirilor zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 875 ori