Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 22 Septembrie 2005

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 22 Septembrie 2005

Centrul de interes se muta pe scadenta decembrieSfarsitul lunii decembrie a devenit pentru majoritatea jucatorilor pe piata la termen, orizontul preferat de investitie. Acest fapt este relevat de numarul mare de pozitii deschise pentru sfarsitul lui decembrie, care, in premiera in acest an, a depasit coeficientul corespunzator scadentei apropiate. Acest fapt poate genera doua semnale; in primul rand investitorii urmaresc din ce in ce mai mult principala calitatea a produselor futures si optiuni, aceea de a conserva valoarea portofoliilor de actiuni pe termene indelungate, implicandu-se in operatiuni de hedging si in al doilea rand se anunta o toamna prolifica pentru derivate. Boomul inregistrat in august este confirmat de lichiditatea foarte buna din luna in curs si fixeaza premisele pentru evolutii similare in ultimul trimestru a lui 2005.

La sectiunea pozitii deschise pe decembrie se remarca, de departe, contractul DERRC unde nivelul de 10.000 pozitii tocmai a fost depasit, iar in continuare din acest punct de vedere, se situeaza DESNP si DETLV ambele cu peste 5000 de pozitii.

In sedinta din 22 septembrie cea mai interesanta evolutie a fost inregistrata pe contractul RON/EUR, unde volatilitatea a impins cursul pana la un maxim de 3.54 lei pentru un Euro, inchizand sedinta la 3.5399. Un alt fapt de remarcat este aparitia, pentru prima data in acest an, a unui pret ferm pentru contractul DEIMP cu termen in decembrie 0.4650lei/actiune.

Paritatea EUR/USD continua sa ridice semne de intrebare. Cei mai multi investitori asteptau, dupa anuntata crestere a ratei de referinta a Fed, ca dolarul sa urce catre nivelul de 1.2, insa rationamentul nu a fost valabil decat mai putin de 12 ore. Dupa acest interval moneda europeana a revenit ajungand, pe pietele spot internationale, la un maxim de 1.2269. la Sibiu, paritatea a fost evaluata la 1.2216 pentru septembrie si 1.2250 pentru decembrie.

Radu Luca

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 930 ori