Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 20 Ianuarie 2006

Vineri, 20 Ianuarie 2006, ora 18:32
1010 citiri

Ultima zi a saptamanii trecute a adus in prim plan pe piata derivatelor o lichididate de exceptie, concretizata in perfectarea a proape 16000 contracte, incheind intervalul 16-20 ianuarie cu cea mai buna zi din istoria bursei sibiene.Ziua de vineri a pus astfel punct unei saptamani de tranzactionare in care cuvantul de ordine a fost A"efervescentaA". Concret, piata bursiera sibiana si-a inbunatatit recordul de lichiditate raportat la o saptamana, in perioada 16-20 ianuarie fiind realizate mai mult de 64.993 contracte futures si options. In conditiile acestei remarcabile cresteri, BMFMS a realizat de la prima sesiune din acest an si pana in prezent un volum contractual ce depaseste 165.000 perfectari. In peisajul bursier romanesc, dezvoltarea constanta a bursei sibiene se dovedente a fi asadar o certitudine, eficienta si rezultatele sale fiind argumentele de baza penru prezenta masiva a investitorilor. In trei saptamani, cifrele inregistrate de BMFMS au dus la concretizarea unui numar de contracte care la depasit net pe cel din prima jumatate din 2005, dezvoltand astfel premisele unui an al reusitelor. Luna ianuarie devine cea mai prolifica din istoria pietei futures, depasind maximul inregistrat in noiembrie 2005 cu 20.000 contracte. Se remarca de asemenea numarul pozitiilor deschise care a trecut A"stachetaA" de 130.000. Volumul saptamanal atins in euro este de apoximativ 31,5 milioane, iar media de contracte pe zi este si ea in crestere, cifrandu-se la 12.400.

In ierarhia saptamanii s-au impus ca si in periodata 9-13 ianuarie, derivatele petroliere reprezentate de DESNP. In ciuda faptului ca nu s-au tranzactionat in toate cele cinci sedinte, ele au A"adunatA" 21.131 contracte. Investitorii au manifestat o atractie speciala pentru derivatele amintite mai ales in ultimele doua zile din saptamana cand tranzactiile cu DESNP au A"dominatA" piata generand jumatate din aceasta. De remarcat este faptul ca pentru un singur derivat se realizeaza intr-o saptamana de tranzactionare cu 50% mai multe contracte decat toata luna ianuarie 2005. Referitor la cotatii, A"petroliereleA" in discutie au marcat cresteri de 0,0281 lei/actiune pentru scadenta martie si 0,025 lei/actiune pentru iunie valorile de la inchidere fiind de 0,637 si 0,655 lei/actiune. Pozitia secunda a apartinut SIF 2 Moldova cu 10969 contracte, iar cea de a treia SIF 5 Oltenia cu 10283 contracte. Per ansamblu, ambele au incheiat saptamana pe scadere. Pe scadentele din martie si iunie, cotatiile de vineri au fost: 2,612 si 2,71 lei/actiune-SIF 2 si 2,976 si 3,084 lei pe actiunile SIF 5. Din sectorul bancar cea mai buna evolutie au avut-o DETLV cu peste 8200 contracte. Pe categorii, SIF-urile se impun din nou prin intermediul celor trei A"consacrateA": SIF 2, SIF 3 si SIF 5. In ceea ce priveste preturile, oscilatiile s-au constituit ca un teren propice speculatorilor. Scadenta din martie ramane preferata participantilor pe piata sibiana, dar s-a inregistrat o crestrere a contractelor si pentru cea din iunie, pentru care cotatiile sunt atractive. A"Desi ar fi fost de asteptat o diminuare a preturilor acestor contracte, scadente dupa data de referinta pentru acordarea dividendelor pentru 2005, ele continua sa se mentina la aceleasi cote inalteA", explica evolutia interesanta a cotatiilor pentru scadenta iunie, presedintele bursei, dl. Teodor Ancuta.

Liderele zilei din ultima zi a saptamanii au fost aceleasi DESNP cu 9789 contracte, urmate de DESIF 3 si. DESIF 2. Cotatiile s-au inscris pe o directie descendenta, exceptia de la regula fiind derivatele petroliere care au marcat cresteri. Se observa cresterea numarului de contracte/tranzactie, ajuns la vineri la 12, semn ca investitiile au un mare grad de atractivitate.

Saptamana recent incheiata a adus pe teritoriul valutelor o apreciere usoara a monedei europene fata de leu pentru scadenta martie, cifrata la 0,007 unitati. Euro a fost cotat pentru aceasta la 3,637 lei. In A'relatiaA' cu dolarul, euro a fost cotat la 1,2085 USD pentru martie. Si in acest caz se poate observa o apreciere de 0,0019 unitati. Fata de leu, dolarul a fost cotat la finalul saptamanii trecute la 3,0575 unitati pentru scadenta apropiata.

Decebal N. Todarita

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU