Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 10 Octombrie 2005

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu - 10 Octombrie 2005
Piata optiunilor se relanseazaDESIF-urile au dominat segmentul contractelor futures generand peste 50% din totalul tranzactionat in sedinta din 10 octombrie. Cel mai cautat a fost derivatul DESIF2 care vizeaza scadenta decembrie, unde s-au incheiat 1146 contracte si ultimul pret fiind de 1.1760 lei/actiune. Pe fondul trendului crescator pe care s-a inscris acest contract in prima sedinta a saptamanii, detinatorii de pozitii long puteau realiza un randament de pana la 20%. Celalalt derivat cu suport activ o actiune SIF, anume SIF Oltenia, a avut o evolutie asemanatoare, inregistrand aprecieri de pret pentru ambele scadente, decembrie si martie. Pentru sfarsitul anului DESIF5 a fost evaluat la 2.0650 lei, in timp ce valoarea sa pentru martie 2006 se asteapta a fi 2.2400 lei/actiune.
DERRC nu se dezminte si mentine in continuare o medie in jurul a 1000 contracte pe zi. Acest contract este cel mai cautat, atat datorita lichiditatii excelente cat si pentru volatilitatea care permite operatiuni intra-day foarte eficiente. Ultimele preturi asupa carora s-a cazut de acord au fost de 0.1275 lei/actiune pentru decembrie si 0.1380 pentru martie 2006.
Segmentul optiunilor a fost scena unor placute surprize in aceasta sedinta, fiind incheiate optiuni Call pe un numar record de 6 piete. Situatia de aici oglindeste perfect evolutia de ansamblu a pietei, unde DESIF2, DESIF5, DETLV, DESNP si DERRC dau tonul in piata, in ceea ce priveste lichiditatea. Din cele observate in ultimele luni, piata de optiuni se dezvolta acolo unde exista suport pe segmentul de futures. Se pare ca cele doua interactioneaza si optiunile sunt folosite, de cele mai multe ori, in strategii care protejeaza pozitiile de pe futures.
Acestora li s-a adaugat in sedinta din 10 octombrie DEBRD, unde s-au incheiat deal-uri pentru doua preturi de exercitare(strike-uri). Ambele tipuri de optiuni tranzactionate au vizat acelasi punct mort al investitiei, nivelul limita fiind cel de 14.500 lei/actiune. Punctul mort(pragul de rentabilitate) se determina, in cazul optiunilor Call, prin insumarea pretului de exercitare cu prima platita pentru cumpararea optiunii. Din acest punct incepe castigul/pieredrea neta a cumparatorului, respectiv vanzatorului optiunii.

Radu Luca


BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 718 ori