Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Berceanu vrea sa transfere traficul greu pe calea ferata

Berceanu vrea sa transfere traficul greu pe calea ferata

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sambata, la Arad, ca intentioneaza sa transfere o parte din traficul greu de marfuri si substante periculoase de pe calea rutiera pe cea ferata.

Berceanu a sustinut ca, in acest fel, vor fi protejate drumurile, care in prezent sunt supraaglomerate, si nu se vor mai distruge in timp scurt.

"Incercam, cu foarte slabe rezultate pana in prezent, cu extreme de slabe rezultate, sa mai mutam din traficul greu, din traficul de marfuri grele si periculoase pe feroviar. Romania are o retea feroviara extreme de puternica fata de alte tari si foarte extinsa. Avem cale ferata mai peste tot, numai ca e intr-o stare jalnica. Si aici intervine un fel de ciclu vicios. Din cauza situatiei in care e calea ferata nu se merge bine pe ea. Din cauza ca nu se merge pe ea nu se incaseaza si din cauza ca nu se incaseaza nu putem sa facem investitii. Din toate aceste cauze, traficul e pe rutier si strica drumurile, pe care cu foarte multi bani le facem. Am putea sa le pastram intr-o stare mai buna daca am muta traficul greu de pe rutier pe feroviar", a declarat Radu Berceanu.


Ministrul Transporturilor a mai spus ca exista o subfinantare importanta in sectorul feroviar.


"Avem finantari externe cu care mergem si incercam sa mergem ceva mai bine ca abordare si care se deruleaza. Avem lucrari multe in zona feroviara, pe care le ducem in acest an, incercand sa le abordam cu mult mai mult profesionalism si cu mai multa atentie", a afirmat Berceanu.


Radu Berceanu a mai spus ca in prezent se plateste, celor care detin infrastructura, o taxa pe tren, "ceea ce este foarte in neregula". Ministrul a spus ca este pregatita schimbarea acestei taxe in una pe tona/kilometru, din tren/kilometru.


"Atunci, multe lucruri se vor schimba in timp. Vom incepe sa incasam altfel si sa vedem cum se pot imbunatati lucrurile", a mai afirmat ministrul Transporturilor.


Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a fost prezent sambata, la Arad, unde a semnat contractul de proiectare si executie a centurii in regim de autostrada a municipiului Arad, in valoare de 115 milioane lei, parte a autostrazii Arad-Timisoara.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1632 ori
Citeste mai multe despreBerceanu tranfer trafic cale ferata