Certificatele de Depozit pentru Cereale pot fi tranzactionate prin Bursele de Marfuri sau folosite pentru Garantarea Creditelor

Luni, 04 Martie 2002, ora 00:00
2731 citiri

Certificatele de Depozit pentru cereale si seminte oleaginoase pot fi tranzactionate intre detinatorii acestora si potentialii cumparatori prin Bursele de Marfuri.

De asemenea, aceste certificate pot servi la constituirea unei Certificatele de Depozit pentru cereale si seminte oleaginoase pot fi tranzactionate intre detinatorii acestora si potentialii cumparatori prin Bursele de Marfuri.

De asemenea, aceste certificate pot servi la constituirea unei garantii reale mobiliare asupra cerealelor sau semintelor depozitate, in cazul solicitarii unor credite.

Guvernul a aprobat, prin HG 1113/2001, Normele Metodologice de aplicare a Ordonantei 56/2000 privind reglementarea depozitarii cerealelor si semintelor, regimul certificatelor de depozit pentru acestea, precum si constituirea Fondului de Garantare pentru certificatele de depozit.

Potrivit normelor, dupa incheierea unui contract de creditare, creditorul isi va inscrie in certificatul de depozit datele de identificare, precum si valoarea creditului, dobanda aferenta, scadenta si va semna, impreuna cu detinatorul certificatului, in sectiunea dedicata acestui scop din document.

Creditorului i se va emite un talon de gaj, care reprezinta dovada constituirii gajului asupra certificatului de depozit, in favoarea lui.

In baza legii, daca detinatorul certificatului de depozit nu ramburseaza la scadenta creanta garantata, creditorul poate cere aplicarea sechestrului si executarea garantiei mobiliare.

Societatea depozitara are datoria sa pastreze produsele pana in momentul in care creditorul gajist dispune vanzarea lor pentru acoperirea datoriilor, dar nu mai tarziu de 30 de zile de la data expirarii valabilitatii certificatului de depozit.

Toate certificatele de depozit vor fi inscrise intr-un registru unic, centralizator, gestionat si actualizat de o comisie speciala constituita in cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP).

Cat priveste Fondul de Garantare pentru Certificatele de Depozit, acesta va fi administrat de MAAP. Fondul se va constitui din:
# cotele platite de catre societatile depozitare,
# dobanzile la depozitele din conturile purtatoare de dobanzi,
# executarea politelor de asigurare, precum si din
# executarea unor bunuri de catre minister (constructii speciale de depozitare, mijloace de transport, aparatura de cantarire si analiza etc).

Unica utilizare a Fondului de garantare este protejarea intereselor financiare ale deponentilor in cazul in care un depozitar nu reuseste sa-si indeplineasca sarcinile si obligatiile legale.

Normele de aplicare a Ordonantei 56 mai prevad ca toate societatile depozitare trebuie sa obtina licente de depozit de la comisia speciala din MAAP, pentru fiecare depozit pe care il poseda.

Normele aprobate de Guvern contin si o serie de sanctiuni pentru depozitarii care nu respecta legea. Astfel,
# cei care nu isi prelungesc asigurarile impotriva factorilor naturali si de risc pentru depozitul licentiat,
# cei care nu mai indeplinesc conditiile tehnice si
# cei care comercializeaza produsele depozitate fara acordul detinatorilor certificatelor de depozit vor fi amendati cu 5-15 milioane lei.

Amenzi mai mari, intre 80 si 100 milioane lei, vor primi depozitarii care emit certificate de depozit peste cantitatea sau calitatea cerealelor si semintelor aduse de deponenti si cei care manipuleaza produsele, in scopul obtinerii unor calitati superioare, fara acordul detinatorilor de certificate.

Depozitarii care refuza nejustificat acceptarea cerealelor si semintelor, desi mai au spatiu pana la capacitatea prevazuta in licenta de depozit vor fi amendati cu sume intre 60 si 80 milioane lei.