Se prabusesc bursele monarhiilor petroliere din lumea araba

Marti, 22 Ianuarie 2008, ora 14:46
1080 citiri
Se prabusesc bursele monarhiilor petroliere din lumea araba

Posibilitatea unei recesiuni economice in Statele Unite ale Americii si criza generalizata a pietelor internationale a dus marti la prabusirea burselor bogatelor monarhii petroliere din Golful Persic.
Caderea a afectat mai ales bursa saudita, cea mai mare din lumea araba, care a pierdut peste 8% in deschidere, principalul sau indice scazand sub pragul psihologic de 10.000 de puncte.

Cele sapte burse ale statelor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, care au cunoscut cresteri considerabile in cursul anului trecut, au pierdut intr-o singura zi de panica majoritatea avansului din 2007.

Mica piata din Oman, Muscat Securities Market, a cunoscut o scadere de 8,33%, inchizand sub nivelul de 9.000 de puncte. La Qatar, bursa din Doha a pierdut 7,76%, incheind ziua la 9.151, 93 puncte.

Bursa din Dubai a cazut cu 6,2% in timp ce o alta bursa din Emiratele Arabe Unite, Abu Dhabi Securities Market, a cunoscut o scadere de 6,8%, informeaza AFP.

In schimb, bursele din Kuwait si Bahrain si-au limitat pierderile - indicele KSE din Kuwait pierzand doar 1,6% iar cel din Bahrain scazand cu doar 1%, informeaza Reuters.

Temerile legate de posibilitatea ca economia americana sa intre in recesiune au afectat grav pietele bursiere mondiale, care au inregistrat in ultimele zile cele mai mari caderi de la atentatele de la 11 septembrie 2001, iar discursul presedintelui american, George W. Bush, ce a prezentat un plan, in valoare de 150 miliarde dolari, de relansare al economiei SUA, nu a convins investitorii, accentuand sentimentul de nesiguranta.

Panica de pe principalele piete financiare ale lumii s-a extins si pe bursele statelor emergente, cauzand pierderi substantiale. Bursa de la Bucuresti nu a fost scutita de aceasta tendinta, afisand scaderi aproape in fiecare sedinta de la inceputul acestui an. Tendinta negativa a culminat cu pierderile masive inregistrate marti dimineata, cand principalii indici bursieri au scazut in prima ora cu peste 6%.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.