Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scadenta iunie a atras peste jumatate din rulajul zilei

Scadenta iunie a atras peste jumatate din rulajul zilei

La debut de saptamana, activitatea investitionala din piata derivatelor s-a incadrat in limitele unei sedinte cu un caracter mediu de lichiditate. Au fost inregistrate 1913 tranzactii prin care au fost incheiate 13.059 contracte futures si options iar valoarea echivalenta in lei a urcat la 35,27 milioane.

Investitorii au tranzactionat pe fondul aprecierii cotatiilor. Per ansamblu, 51,11 % din totalul zilei a fost rulat pe scadenta iunie. "Privind la modul cum a evoluat piata romaneasca ar trebui sa facem din nou o corelare intre acesta si pietele internationale. Avand in vedere faptul ca pe pietele internationale preturile au urcat la majoritatea actiunilor si indicilor bursieri acest fapt s-a reflectat si in piata spot autohtona, preturile la SIF-uri crescand pe volume mari. Pe piata futures cresterea a fost mare dar cotatiile pe scadenta apropiata au ramas tot sub pretul de tranzactionare spot, raportat la unele din activele suport tranzactionate" a trasat principalele coordonate ale sedintei de luni Minodora Budin directorul sucursalei Sibiu a Nova Invest.

Pentru prima data in acest an, pe cele mai lichide contracte rulate, s-a putut observa un interes superior pentru scadenta iunie in balanta cu martie. Situatia a fost reflectata si de nivelul atins de pozitiile futures deschise pentru a doua scadenta din an, de asemenea superior celui de pe martie prin prisma acelorasi active suport. Este vorba despre DESIF 2 si DESIF 5.

Nu este nicio supriza faptul ca cele doua s-au mentinut pe primele doua pozitii in ierarhia lichiditatii, inregistrandu-se doar rocada intre ele. Astfel, DESIF 5 s-au impus cu 6247 contracte in timp ce DESIF 2 le-au urmat cu putin peste 6000 contracte. DESIF 5 martie au fost cotate la 2,973 lei/actiune in crestere cu 7,3 bani iar DESIF 5 iunie valorau 3,0035 lei/actiune, in ascensiune cu 8,55 bani. DESIF 2 au fost cotate la 2,645 lei/actiune pentru martie si 2,68 lei/actiune pentru iunie, marcand aprecieri de 8,46 si 7,39 bani. In ceea ce priveste evolutia pozitiilor futures pentru DESIF 2 iunie era inregistrat un total de 14.260 pozitii, superior totalului de pe martie plasat la 12.518. Pozitiile DESIF 5 iunie au ajuns la 12.506 depasind martie care se afla la suma de 11.724. In total, orizontul de la jumatatea anului a beneficiat ieri de 3768 deschideri, pe martie continuand inchiderile inainte de data efectiva a scadentei. De remarcat este si nivelul bun de interes pentru scadenta decembrie pentru care s-au deschis de asemenea pozitii iar volumele rulate au fost superioare celor de pe septembrie.

Moneda unica a fost cotata la 3,3551 lei pentru martie, in scadere cu 2,69 bani si la 3,372 lei pentru iunie, in coborare cu 3,8 bani.

Sursa: Decebal N. Todarita
www.bmfms.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1008 ori