Bursele europene, sub incertitudinea financiara a Greciei

Sambata, 20 Martie 2010, ora 00:23
1172 citiri
Bursele europene, sub incertitudinea financiara a Greciei

Principalii indici bursieri ai marilor piete de capital din Europa au inchis sedinta de vineri fara o directie clara, pe seama incertitudinii legate de situatia financiara a Greciei, care a atras si deprecierea monedei unice europene.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a crescut cu 0,16%, pana la 5.651,71 puncte, in vreme ce indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a coborat cu 0,47%, la 5.983,97 puncte, revenind sub nivelul de 6.000 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a pierdut 0,32%, pana la 3.925,44 puncte.

Dolarul s-a apreciat fata de euro si yen, in timp ce aurul s-a ieftinit. Euro a pierdut teren in special din cauza temerilor legate de posibilitatea ca Grecia sa aiba nevoie, pana la urma, de un ajutor financiar.

Piata a resimtit si decizia Indiei de a creste dobanda facilitatii de credit la 5% si pe cea de depozitare la 3,5%, investitorii temandu-se ca si China sau alte tari ar putea adopta masuri similare.

Pe Wall Street, principalii indici inregistrau scaderi usoare in jurul orei 19:40, ora Romaniei: Dow Jones pierdea 0,62%, indicele compozit Nasdaq scadea cu 0,93%, iar indicele mai extins S&P 500 cobora cu 0,67%.

Sectorul energetic a inregistrat unele dintre cele mai mari scaderi, ca urmare a ieftinirii materiilor prime, fiind urmat de companiile din tehnologie si cele financiare. La deprecierea titlurilor au contribuit si temerile legate de inevitabila crestere a dobanzilor la nivel international.

In schimb, titlurile Lloyds listate in SUA s-au apreciat cu 6,7% dupa ce compania, care a fost salvata de guvernul britanic, a anuntat ca se asteapta sa treaca pe profit anul acesta. 

#burse, #europene, #grecia, #criza , #Indicii bursieri