Bursele europene, in scadere, pe fondul neincrederii in rezultatul summit-ului UE

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 11:48
1281 citiri
Bursele europene, in scadere, pe fondul neincrederii in rezultatul summit-ului UE

Bursele europene sunt in scadere vineri dimineata, din cauza temerilor ca liderii europeni nu reusesc sa adopte masuri urgente si decisive pentru a opri cresterea dobanzilor obligatiunilor guvernamentale din zona euro, dupa doi ani de criza, transmite Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a deschis in scadere cu 0,8%, iar moneda euro s-a depreciat cu 0,3%, la 1,331 dolari.

Indicele MSCI al burselor din intreaga lume este in coborare cu circa 0,65%.

Liderii europeni au convenit joi seara, la summit-ul UE, masuri fiscale stricte pentru statele din zona euro, insa nu au reusit sa se puna de acord pe modificarea Tratatului UE.

Astfel, masurile vor fi incluse intr-un tratat separat, la care vor subscrie tarile din zona euro si alte sase state care doresc sa se alature initiativei, inclusiv Romania.

Dupa zece ore de discutii, sefii de stat sau de guvern din UE nu inregistrasera progrese concrete, in afara de noua guvernanta fiscala.

Optimismul pietelor a scazut inca de joi seara, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a sugerat ca exclude mai multe variante care fusesera discutate pentru sprijinirea guvernelor si bancilor europene.

Pietele asiatice au cazut puternic vineri, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro. Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut 2,6%, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo s-a retras cu 1,5%.

Bursa de la New York a inregistrat de asemenea scaderi puternice joi, din cauza temerilor ca liderii europeni nu vor reusi sa stabileasca masuri decisive la summit-ul de la Bruxelles. Indicele Dow Jones a inchis in scadere cu 1,6%, S&P 500 a pierdut 2,1%, iar Nasdaq Composite s-a depreciat cu 2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#scadere burse europene, #indici burse europene, #burse europene summit UE , #Indicii bursieri