Bursele din Dubai si Abu Dhabi, in cadere libera

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 12:07
1484 citiri
Bursele din Dubai si Abu Dhabi, in cadere libera

Bursele din Dubai si Abu Dhabi au deschis sedinta de luni in cadere libera, afectate de dificultatile emiratului Dubai de a-si achita datoriile, dupa ce au fost inchise patru zile pentru sarbatoarea musulmana Aid Al-Adha, relateaza AFP, citat de NewsIn.

La o ora de la deschidere, Bursa din Dubai scadea cu 7,19%, in timp ce Bursa din Abu Dhabi scadea cu 8,09%.

Potrivit regulamentelor interne ale celor doua piete, tranzactiile vor fi suspendate daca declinul depaseste 10%.

In jurul orei 07:00 GMT (09:00 ora Romaniei), indicele DFM al Bursei din Dubai pierdea 150 puncte, la 1.942,62 puncte.

Titlurile grupului imobiliar Emaar s-au depreciat cu 9,86% fata de cotatia de miercurea trecuta, cand autoritatile au anuntat ca emiratul va cere un moratoriu pentru datoriile grupului Dubai World.

In Abu Dhabi, cele mai afectate au fost titlurile din sectorul imobiliar, al telecomunictiilor si din sectorul energetic, ce s-au depreciat cu 9,9%, 9,73%, respectiv 9,67%.

Indicele bursier din Abu Dhabi a scazut la 2.674,79 puncte, iar 23 dintre cele 70 de companii listate au inregistrat o depreciere a actiunilor de peste 10%, limita autorizata.

Caderea burselor a intervenit in pofida anuntului facut duminica seara de banca centrala a emiratelor, care a precizat ca va pune la dispozitie lichiditati suplimentare pentru a consolida sistemul bancar si pentru a calma investitorii.

Dubaiul a surprins pietele mondiale miercuri, cand a anuntat ca Dubai World va solicita un moratorul de sase luni la plata datoriilor. Datoria grupului este estimata la 59 miliarde dolari, din datoria totala de 80 miliarde dolari a emiratului.

Moratoriul prevede aminarea platii unei datorii de 3,5 miliarde dolari a companiei imobiliare Nakheel, parte a grupului Dubai World, ce are scadenta pe 14 decembrie. Din datoriile totale de circa 80 miliarde dolari ale emiratului, datoria Dubai World se ridica la 59 miliarde dolari.

#burse, #dubai, #indici, #criza , #Indicii bursieri