Bursele asiatice au scazut, in ciuda aprobarii planului de salvare a bancilor, de catre Senat

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 09:38
982 citiri
Bursele asiatice au scazut, in ciuda aprobarii planului de salvare a bancilor, de catre Senat

Titlurile marilor companii listate la bursele asiatice s-au depreciat, in ciuda aprobarii planului de salvare a sectorului bancar american, de catre Senatul SUA, arata Reuters. Indicele MSCI, al actiunilor listate la bursele din zona Asia-Pacific, a scazut cu 0,7%, dupa ce urcase putin, imediat dupa votul pozitiv acordat de Senat. In Japonia, indicele Nikkei a coborat cu 1,1%.


Cotatia actiunilor listate pe bursa din Coreea de Sud a inregistrat cea mai mare cadere, de 1,4%, in timp ce pe pietele din Australia, Hong Kong si Taiwan s-au inregistrat scaderi sub 1%.


Senatorii americani au adoptat miercuri un plan istoric de sustinere a sectorului bancar, ce va costa statul 700 de miliarde de dolari, insa Trezoreria spune ca e singura modalitate de stabilizare a unui sistem financiar aflat in deruta.


Senatul a aprobat cu 74 de voturi pentru si 25 impotriva acest proiect intitulat "Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008" care acorda, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, putere de decizie si mijloace fara precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni in ajutorul sectorului bancar, conform AFP.


Acest vot deschide calea catre aprobarea textului, incepand de vineri, in Camera Reprezentantilor, care initial a respins planul, luni, cu o diferenta de 13 voturi (228 impotriva si 2005 pentru), ceea ce a provocat caderea brutala a indicelui Dow Jones si burselor din intreaga lume.


"Aprobarea planului este categoric o veste buna, insa acesta trebuie votat si de Camera Reprezentantilor, asa ca nu trebuie sa fim foarte optimisti. Chiar daca planul va fi aprobat, ingrijorarile vor persista in legatura cu perspectiva situatiei economice globale, asa ca este putin probabil ca pietele financiare sa se stabilizeze", a spus Masamichi Adachi, economist in cadrul JPMorgan Securities, Japonia.


Dupa respingerea anterioara a planului, de catre Camera Reprezentantilor, bursele asiatice s-au prabusit, indicii bursieri din Japonia, Australia si Noua Zeelanda inregistrand scaderi de aproape 5%.


Situatia a fost mai grava in Taipei, unde, in prima jumatate de ora de tranzactionare, principalul indice bursier scazuse cu mai mult de 6,3%.