Bursele asiatice au cazut puternic, dupa decesul liderului nord-coreean

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 10:48
1094 citiri
Bursele asiatice au cazut puternic, dupa decesul liderului nord-coreean

Bursele asiatice au cazut puternic luni, piata de la Seoul pierzand pana la 5%, in timp ce dolarul s-a apreciat.

Pe fondul temerilor conform carora decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, anuntat in jurul orei 3:00 GMT de presa oficiala, ar putea genera instabilitate in regiune, bursele asiatice au inregistrat scaderi importante.

Wonul sud-coreean s-a depreciat cu 1,8%, pietele financiare reactionand cu ingrijorare la moartea lui Kim Jong-Il. Investitorii se tem ca procesul de tranzitie a puterii ar putea avea consecinte greu de anticipat.

Preturile marfurilor au scazut de asemenea generalizat, din cauza cresterii aversiunii investitorilor fata de risc, care a sprijinit, de altfel, moneda americana.

"Temerile privind riscul ca moartea lui Kim Jong-il sa conduca la o provocare din partea Coreei de Nord impinge la vanzari. Anuntul vine intr-o perioada cand piata financiara era deja fragila", comenteaza un analist al Hyundai Securities Seoul.

Indicele MSCI al burselor asiatice din afara Japoniei a pierdut luni 2,9%, iar bursa sud-coreeana a inchis in coborare cu 3,4%, dupa ce a scazut cu pana la 5% in cursul sedintei de tranzactionare.

Analistii anticipeaza scaderi in deschiderea sesiunii pe pietele europene.

Ministrul japonez al Finantelor, Jun Azumi, a declarat ca monitorizeaza evolutia pietelor financiare in urma anuntului privind decesul liderului nord-coreean.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in coborare cu 1,3%, iar dolarul s-a apreciat cu 0,5% fata de yenul japonez. Moneda americana a urcat cu 0,3% in raport cu un cos de valute de referinta.

Tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indica scaderi de 0,6%.

#burse asia, #scadere burse asiatice, #indice japonez, #indice bursa New York , #Indicii bursieri