Bursa a scazut usor pe cel mai redus rulaj din ultimele doua luni

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 17:23
1337 citiri
Bursa a scazut usor pe cel mai redus rulaj din ultimele doua luni

Actiunile combinatului chimic Oltchim (OLT) au continuat sa urce accelerat, cu 14%, intr-o piata care a scazut cu 1,15% si a sters cea mai mare parte a castigului fragil din aceasta saptamana, pe cel mai redus rulaj din ultimele aproape doua luni.

In primele trei zile ale saptamanii, indicele general al bursei BET-C a avansat cu aproape 1,9%, insa dupa corectia de vineri, castigul a fost redus la 0,67%. In luna iulie, indicele BET-C a avansat cu 3,2% si a reusit sa revina pe plus fata de nivelul din 2011, dupa ce in luna mai trecuse pe minus. Comparativ cu nivelul de la finalul anului trecut, indicele este cu doar 0,29% mai sus.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a avansat in aceasta saptamana cu 0,32%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii iunie este cu 3,44% mai sus, si, totodata, comparativ cu sfarsitul anului trecut, este in crestere cu 6,13%.

Evolutia pietei a venit insa pe fondul unor tranzactii cu volume in scadere.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro), valoare de trei ori mai redusa decat rulajul sedintei anterioare, de 14,3 milioane lei (3,1 milioane euro). Un rulaj mai redus decat cel de vineri a fost inregistrat la 28 mai, cand operatiunile au cumulat numai 4,3 milioane lei (961.000 de euro).

"Momentan, pe piata avem doar investitori locali. Doar acestia mai intra la tranzactionare, pentru ca un interes de peste hotare nu avem. De cateva zile sunt volumele din ce in ce mai slabe si rulajul zilnic mai este salvat doar de cateva tranzactii deal. Este un lucru foarte rau ca avem aceasta lichiditate, iar la cum se pozitioneaza piata va trebui sa asteptam saptamani bune pana cand sa vedem interes ridicat. Interesul ridicat vine treptat, nu instant", a declarat directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Actiunile Oltchim au incheiat sedinta de vineri cu cea mai mare crestere din piata, de 13,57%, fiind cotate la 0,795 lei. Aceste titluri au crescut puternic inca de joi, cand au avansat cu 8,53% dupa ce premierul Victor Ponta a declarat ca privatizarea companiei va avea loc "lunile acestea". La deschiderea sedintei de vineri cotatia a sarit cu peste 14%, iar apoi cresterea a incetinit foarte usor.

Titlurile companiei au consemnat al saptelea rulaj din piata, de 358.000 de lei.

"Cred ca evolutia pretului este speculativa. Din anul 2000 incoace in fiecare an Oltchim ?se privatizeaza? de cateva ori pe an. Este o informatie care se digera in circa doua zile, iar apoi se sterge din mintea tuturor privatizarea. Anunturile sunt ca se va privatiza dar nu se specifica anul. Momentan nu mai poti crede asemenea informatii din mai multe motive. Reprezentantii actualei puteri au repetat in multiple randuri ca vom avea atat listari care sa nu se prelungeasca, Transgaz, Tarom, Romgaz etc, dar toate acestea s-au dovedit inexacte. Din acest punct de vedere increderea este foarte scazuta", a afirmat brokerul.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat vineri ca Oltchim a primit aprobarea guvernului pentru contractarea unui imprumut de 40 milioane euro, pentru capital de lucru care sa-i permita functionarea la o capacitate de 65%-70% si evitarea pierderilor.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,6%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,6% sub inchiderea de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era cu 0,6% sub inchiderea de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 1,2%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Pe de alta parte, noul indice al BVB, BET-BK, a scazut cu 0,56%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Actiunile Fondului Proprietatea, care de regula sunt cele mai tranzactionate din piata, au inregistrat doar al treilea rulaj din piata, de 520.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,04%, la 0,475 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu 1,9%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care coborau cu pana la 1,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#indici bursieri BVB, #actiuni Bursa Bucuresti, #Oltchim bursa Bucuresti BVB , #Indicii bursieri