Valoarea rulajului futures a depasit 20,5 milioane de euro

Marti, 27 Martie 2007, ora 09:22
879 citiri

La bursa din Sibiu saptamana a debutat cu preturi in scadere. Amplitudinea deprecierilor inregistrate de preturile futures a fost una considerabila, astfel ca speculatorii intra-day pe pozitii short au fost castigatorii zilei.

Pe acest fond lichiditatea inregistrata a fost din nou una foarte buna, numarul contractelor incheiate ajungand la aproape 24.000. Rulajului futures ii corespunde o valoare echivalenta cu peste 20,5 milioane de euro. Conform scenariului aferent perioadei de tranzactionare de dinainte unei scadente, au continuat inchiderile pentru orizontul investitional apropiat.

Acestea nu au avut aceeasi intensitate fata de perioada anterioara, numarul inchiderilor raportat la martie fiind de 778. "Pe langa inchiderile pe martie, firesti tinand cont de context, s-au putut observa inchideri si pe scadenta iunie, explicate prin oportunitatile ivite pentru marcarea timpurie a unor profituri, sau dupa caz pentru limitarea unor eventuale pierderi. Totodata este vizibil un iteres sustinut si pentru scadentele pe termen mediu si lung pentru care numarul pozitiilor deschise a crescut" a declarat un broker din piata.

Pe final de luna contractele derivate cele mai tranzactionate se mentin, conform directiei impuse inca de la inceputul anului, cele din sectorul financiar. La varful clasamentului s-au consemnat din nou miscari, in sensul schimbului de locuri dintre derivatele pe actiunile SIF 2 si SIF 5 prin prisma numarului total de contracte pe cele patru scadente. DESIF 5 au fost cele mai tranzactionate cu 11.466 contracte, secondate de DESIF 2 cu aproape 11.000 contracte. Pe majoritatea derivatelor tranzactionate, cea de-a doua scadenta din an a fost in mod clar mai lichida doar pe derivatele TLV scadenta martie impunandu-se.

In ceea ce primeste preturile, scaderile au fost consistente, remarcandu-se deprecierea de 13,23 bani pentru DESIF 2 martie, active care au inchis la 2,7077 lei/titlu dar si scaderea de aproape 15 bani a pretului DESIF 2 iunie, derivate cotate la 2,71 lei/titlu. Pe piata DESIF 5 martie scaderea a atins 13,19 bani, iar valoarea de la inchidere era de 3,0961 lei/actiune in timp ce DESIF 5 iunie au atins nivelul de 3,1032 lei/titlu, in urma unei coborari de 13,68 bani. Cu sume intre 8 si 12,25 bani s-au depreciat si preturile DESIF 2 si 5 pentru ultimele doua scadente din an.

In piata valutelor euro a fost cotat la 3,3551 pentru finalul acestei luni, in scadere cu 1,99 bani si la 3,375 lei pentru iunie, intr-o crestere generoasa de 5,49 bani.

Sursa: Decebal N. Todarita
www.bmfms.ro