Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Speculatorii futures, atrasi de derivatele SIF

Speculatorii futures, atrasi de derivatele SIF
A treia sesiune din mai a mentinut lichiditatea la un nivel mediu. Cele 2052 tranzactii inregistrate in piata futures au fost incheiate pe fondul evolutiei preturilor pe un traseu in ambele sensuri, observandu-se si cresteri si scaderi. Numarul total al contractelor futures s-a cifrat la 15.740 iar valoarea corespunzatoare acestora a depasit 56 milioane de lei.

Segmentul futures a fost cel care a detinut ca de obicei prim planul in ceea ce priveste plasamentele, in aria optiunilor inregistrandu-se doar 11 tranzactii insumand 66 contracte. In ceea ce priveste numarul pozitiilor deschise acesta s-a mentinut in preajma aceluiasi total ca si in sedinta precedenta evidentiindu-se faptul ca rulajul de vineri a fost rezultatul activitatii speculatorilor intra-day.

In ultima zi a saptamanii trecute derivatele din sectorul financiar, mai precis cele pe trei dintre SIF-uri, au avut din nou oportunitatea de a excela la capitolul atractivitate in raport cu celelalte active suport. Prin urmare, DESIF 2, 3 si 5 au dominat investitiile futures.

Totusi s-a consemnat si o oarecare diversificare a orientarilor si, chiar daca nu au atins cota de interes a celor trei active suport mentionate anterior, au existat si alte produse tranzactionate de participantii in piata.

Cu aproape 8500 contracte realizate, DESIF 2 au dominat categoric sedinta. DESIF 2 iunie au fost cotate la 3,492 lei/actiune, in scadere cu 3,55 bani. Pentru ultimele doua scadente din an DESIF 2 au pierdut cate 0,1 si 0,41 bani, ajungand la valori de 3,629 respectiv 3,786 lei/titlu.

Cele 5081 contracte DESIF 5 au fost incheiate tot pe fondul scaderilor de pret. O actiune DESIF 5 iunie a fost cotata la 3,89 lei, in scadere cu 4,1 bani in timp ce pentru septembrie si decembrie scaderile de 4 si 2,45 bani au dus preturile la 4,06 si 4,275 lei/titlu.

Un traseu diferit au urmat derivatele pe actiunile SIF 3 care au generat 1251 contracte si au crescut in raport cu toate cele scadentele tranzactionate, efectul anuntului de majorare a capitalului social prin distribuirea de actiuni gratuite fiind inca vizibil. DESIF 3 iunie valorau la inchidere 4,28 lei/actiune, in crestere cu 3,99 bani.

Ultimele tranzactii pentru septembrie au fost incheiate la 4,44 lei/actiune, pret in urcare cu 6,6 bani in timp ce pentru sfarsitul anului DESIF 3 au fost cotate la 4,46 lei/actiune, castigand 6 bani.

Din categoria derivatelor din partea doua a ierarhiei s-au remarcat DETLV cu 435 contracte dar si proaspat revenitele la tranzactionare DERRC si DEBRK cu 312 si 123 contracte.

BloombizTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 866 ori