Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scadenta iunie, din ce in ce mai lichida

Scadenta iunie, din ce in ce mai lichida

La final de saptamana, participantii din piata derivatelor de la Sibiu au manifestat o buna dispozitie pentru plasamentele la termen astfel ca am asistat la conturarea unui volum ridicat ajuns la 22.541 contracte futures si 1204 contracte options cu o valoare de circa 17,4 milioane euro.

In sedinta de vineri, a atras in mod special atentia incheierea in premiera a 1000 de contracte cu optiuni call dintr-o singura tranzactie. Contractul vizat a fost DESIF 2 martie.

Investitiile s-au realizat pe fondul scaderilor cotatiilor, doar cateva exceptii fiind consemnate. Printre lucrurile de remarcat s-a aflat consolidarea numarului de pozitii deschise pentru cea de-a doua scadenta din an, situatie justificabila prin prisma apropierii finalului de luna si implicit al scadentei martie. "In contextul scaderilor, shorterii continua sa-si marcheze din profituri inainte de data efectiva a scadentei iar cei care au optat pentru long fie incearca sa-si limiteze din pierderi fie spera la mai mult si asteapta finalul lunii. Cert este ca in special pe cele mai cautate SIF-uri investitorii iau din ce in ce mai mult in calcul scadenta din vara" a explicat un broker. Concret, au fost inchise 4358 pozitii futures pentru martie concomitent cu 4356 deschideri pe iunie. Totodata, deosebit de interesata este si atitudinea manifestata fata de scadenta decembrie care a beneficiat si ea de 1374 deschideri, mai mult decat dublul nivelului anterior. "Interesul bun pentru decembrie indica prezenta hedgerilor, ei fiind principala categorie de investitori interesata de plasamentele pe termen lung" a mai declarat brokerul citat.

DESIF 2 si DESIF 5 nu s-au dezmintit nici in sedinta de vineri, in care au ocupat din nou primele doua pozitii in clasamentul lichiditatii. Miscarile inregistrate pe pozitiile deschise se resimt si in distribuirea contractelor in raport cu scadentele disponibile, iunie beneficiind de rulaje din ce in ce mai ridicate. Din cele 13.210 contracte DESIF 2, 7680 au fost incheiate pe martie si 4787 pe iunie. Tinand cont de departarea temporala de apreciat sunt si cele 716 contracte incheiate pe termenul decembrie. DESIF 2 au inchis la 2,5604 lei/actiune pentru martie, in scadere cu 5,32 bani si la 2,6061 lei/actiune pentru iunie in scadere cu 0,59 bani.

Pentru DESIF 5 s-au contabilizat peste 4000 contracte pentru martie, scadenta care a oferit un pret de cotare de 2,9 lei/actiune, dupa o scadere de 2 bani si 2749 contracte pentru iunie, data pentru care pretul de cotare s-a oprit la 2,918 lei/titlu, dupa o depreciere de 0,51 bani.

In perioada 12-16 martie totalul rulat s-a ridicat la aproape 98.000 contracte iar valoarea la peste 74 milioane euro. DESIF 2 au generat 49.546 contracte iar DESIF 5 peste 35.000 cele doua active suport dominand in continuare piata futures.

Sursa: Decebal N. Todarita
www.bmfms.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 908 ori